En månads arrest för Navalnyj

Aleksej Navalnyj dömdes på onsdagen att tillbringa en månad i arrest för protesterna mot Putin 5 maj. Den demonstrant som anklagas för att ha misshandlat en polis tycks vara oskyldig.

Egentligen dömdes Navalnyj till två arreststraff på onsdagen, meddelar Mediazona, dels 15 dagar för ohörsamhet mot polisen och dels 30 dagar för upprepad förseelse mot demonstrationslagstiftningen. Men enligt nyhetssajten kommer straffen att avtjänas parallellt och därför inte sträcka sig längre än 30 dagar. Navalnyj låter via sin kampanjsida hälsa att han ska ägna tiden åt att försöka lära sig programmeringsspråket Python 3.

5 maj genomfördes i ett sextiotal ryska städer protestmöten, på Navalnyjs initiativ, inför att Vladimir Putin skulle påbörja ännu en mandatperiod som president. Polistillstånd hade getts till en del av mötena men oftast inte på den plats arrangörerna hade begärt. Uppskattningar av det totala antalet deltagare skiljer sig kraftigt mellan polisen och arrangörerna, från sextusen till fyrtiotusen. Vid manifestationerna, som gick under parollen ”Han är inte vår tsar”, greps dock totalt sextonhundra deltagare av polisen.

Polisdeltagandet skedde med större brutalitet än vanligt och människorättsorganisationer försöker nu driva åtminstone ett tjugotal fall av misshandel till domstol. I Moskva deltog även ett hundratal kossacker, som slog demonstranterna med sina tradionella korta ridpiskor. Kossackernas organisation leds av en pensionerad FSB-general och dess verksamhet sponsras av Moskvas stad.

Även den så kallade Nationella befrielserörelsen, NOD, ska ha funnits på plats i Moskva. NOD grundades efter de omfattande protesterna mot Putin för sex år sedan, av parlamentsledamoten Jevgenij Fjodorov från maktpartiet Enade Ryssland. Rörelsen ser som sin uppgift att motverka så kallade färgrevolutioner.

En protestdeltagare, 25-årige Michail Tsakunov i Sankt Petersburg, anklagas av myndigheterna för att ha slagit ut en polismans tand. Tsakunov förnekar anklagelsen. Hans version av händelsen stöds av demokratirörelsen Öppna Ryssland och på en video av gripandet syns inget motstånd från Tsakunovs sida när poliserna drar omkull honom och släpar iväg honom. Tsakunov sitter nu häktad och maxstraffet i den aktuella lagparagrafen är tio års fängelse.

Andra protesdeltagare döms vartefter till kortare arreststraff eller böter på bortåt tvåtusen kronor. Tre deltagare i Sankt Petersburg och en i Irkutsk har dock, liksom Navalnyj, dömts för upprepad förseelse mot demonstrationslagstiftningen till rekordstora böter på över tjugotusen kronor vardera.

Källa: Mediazona 1, 2, Meduza 1, 2, 3, Navalnyj,comConsultant.ru