En sista chans för Dmitrijev

Minneshistorikern Jurij Dmitrijev som för ett år sedan dömdes till 13 års fängelse för pedofilibrott – på förmodat falska anklagelser – ska nu fått sitt fall granskat av Rysslands Högsta domstol. En mängd organisationer har skrivit till domstolen och bett den göra detta, skriver Memorial i ett pressmeddelande.

Den långa fängelsedomen föll i september förra året i Karelens Högsta domstol, och innebar en oväntat radikal skärpning av ett tre-och-ett-halvt-årigt straff som sommaren innan hade dömts ut i Stadsdomstolen i Petrozavodsk. Domen gällde påstådda sexuella övergrepp mot Dmitrijevs fosterdotter. Andra anklagelser om bland annat vapenbrott förvisades samtidigt tillbaka till Stadsdomstolen för en ny rättegång som ännu inte är klar.

I februari avslogs en överklagan till den av Rysslands nio kassationsdomstolar som ligger i Sankt Petersburg och som ansvarar för bland annat Karelen.

I slutet av juni anmälde så Dmitrijev sitt fall till landets Högsta domstol, som innebär en sista chans för honom att bli friad inom det ryska rättssystemet. Och i förrgår, på den sista dagen av den maximalt två månader långa responstiden, framgick det plötsligt på dess hemsida att domstolen har begärt in alla handlingar om Dmitrijev från tidigare och pågående rättegångar. De senare tar nu paus.

Rättsprocessen mot Dmitrijev började då han greps i slutet av 2016 och han har varit frihetsberövad nästa hela tiden sedan dess. Efter att först ha friats från anklagelser om barnpornografibrott åtalades han på nytt för grövre övergrepp.

Anklagelserna tros vara fabricerade i politiska syften, och bottna i kampen om det historiska minnet i Ryssland. Memorial, vars verksamhet Dmitrijev ledde i Karelen, vill komma ihåg förtrycket i Sovjetunionen och Stalins massavrättningar, medan myndigheterna hellre lyfter fram ”Stora fosterländska kriget”, som andra världskriget benämns i Ryssland. Hösten innan Dmitrijev greps avstod myndigheterna för första gången från att delta i minnesceremonin vid massgraven i Sandarmoch som Dmitrijev kartlagt. Nya teorier presenterades också om att en del lik i området kunde vara sovjetiska soldater som avrättats av Finland under kriget.

Rättegångarna mot Dmitrijev har pågått bakom lyckta dörrar utan insyn. Han har dock erhållit mycket brett stöd från civilsamhälle, forskar- och kulturkretsar, både i Ryssland och utomlands. Fallet uppfattas som ett av de värre rättsövergreppen i Ryssland de senaste åren.

I mars i år överklagades domen även till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.