Enade Ryssland smetas ut

Det ryska maktpartiet Enade Ryssland ska bli mindre monolitiskt, rapporterar Meduza – och samtidigt initierar nu Putins presidentadministration bildandet av nya partier.

Behovet av att reformera maktpartiet Enade Ryssland – som i dag har 75 procent av platserna i parlamentet Statsduman – blev uppenbart i samband med förra årets lokal- och regionalval, då partiet inte vågade ställa upp med kandidater i eget namn. Partiet har länge dragits med bilden av att vara ”tjuvarnas och bedragarnas parti” men särskilt hårt drabbades dess opinionsstöd av 2018 års impopulära höjning av pensionsåldern.

Nyhetssajten Meduza har på senare tid rapporterat om hur den ryska presidentadministrationen nu är i färd med att förändra det politiska landskapet. Enade Ryssland ska enligt välinformerade källor slås ihop med Allryska folkfronten, en Putintrogen paraplyorganisation för civilsamhället. Ordet ”enade” ska tas bort ur namnet men ”Ryssland” ska bli kvar. Partiet kommer sannolikt inte att dominera parlamentet på egen hand utan snarare att ingå i en regimtrogen koalition.

Det nya partiet ska också få tre ordförande i stället för en, vilket i dag är den nyligen avgångne premiärministern Dmitrij Medvedev – Rysslands mest impopulära politiker.

Den handfull alternativa partier som i dag också är representerade i Statsduman ska samtidigt kompletteras med fler. Ett tiotal nya partier håller på att bildas, med sikte på parlamentsvalet i september 2021. Riktlinjerna för detta utarbetas i själva presidentadministrationen men det praktiska genomförandet uppdras åt externa politiska konsulter, sponsrande affärsmän och andra villiga organisatörer.

Ett av de nya partierna är det imperialistiska ”För sanningen” med författaren och Donbasskrigaren Zachar Prilepin i spetsen. Partiet höll nyligen sin grundande kongress i centrala Moskva, med bland andra den amerikanske skådespelaren Steven Seagal som gäst. Denne förklarade där sin kärlek till Ryssland och uppmanade de församlade att ”kämpa för fred i hela världen”. Prilepin uttryckte å sin sida en förhoppning om att Seagal kunde bli en av partiets parlamentsledamöter – något som är omöjligt, då Seagal är amerikansk medborgare – och förklarade att det nya partiet är emot ”Perestrojka och liknande Majdan”.

Ett annat är Partiet för direktdemokrati, lett av Vjatjeslav Makarov som ligger bakom krigsdataspelet World of Tanks.

Ett existerande parti som ska ges nytt liv är Tillväxtpartiet med näringslivsombudsmannen Boris Titov i spetsen. Partiet väckte nyligen stor uppmärksamhet genom att rekrytera den ostyrige rockmusikern Sergej Sjnurov som främsta affischnamn. Presidentadministrationen hoppas även kunna använda den populäre journalisten och bloggaren Jurij Dud.

Huvuddelen av de partier som nu ska blåsas upp på konstgjord väg är dock inte tänkta att verkligen hamna i parlamentet. Deras uppgift är begränsad till att göra valet 2021 livaktigt och att undergräva stödet för mer genuina oppositionspolitiker som Aleksej Navalnyj och Dmitrij Gudkov, vars partier vägras registrering.

Källa: Meduza 1, 2, 3, 4