EU-sanktioner för förgiftning

Novijokförgiftningen av den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj möts nu med sanktioner från EU:s sida – riktade mot ett antal namngiva ryska topptjänstemän.

Sanktionerna innebär att de förbjuds att resa in i EU och att de tills vidare får eventuella tillgångar här frysta. Identiska sanktioner har antagits även av Storbritannien som ju inte längre är med i EU.

Chefen för säkerhetstjänsten FSB Aleksandr Bortnikov är en av måltavlorna för de nya riktade sanktionerna, liksom förste vicechefen för Putins presidentadministration Sergej Kirijenko. Även två vice försvarsministrar, en inrikespolitisk medarbetare till presidenten, och den senares politiske representant för Sibiriska federala distriktet är föremål för sanktionerna.

Det var under en flygresa i Sibirien 20 augusti som den ryske oppositionsledaren blev akut dålig. Passagerarplanet nödlandade i Omsk, varifrån Navalnyj någon dag senare evakuerades till Tyskland och Charitékliniken i Berlin. Kliniken hade tidigare behandlat en annan förgiftad oppositionell, Pussy Riotmedlemmen Pjotr Verzilov, för två år sedan.

Ett tyskt militärt laboratorium identifierade spår av det sovjetiska eller ryska nergiftet Novotjok. Fyndet bekräftades av ett franskt laboratorium, och även av svenska FOI:s laboratorium i Umeå.

Efter att även Organisationen för förbud av kemiska vapen, OPCW, bekräftat novitjokfyndet beslutar nu EU alltså om sanktioner mot de ryska topptjänstemännen.

EU motiverar sitt beslut mot de utpekade personerna med att det inom presidentadministrationen ska finnas en arbetsgrupp som motverkar och försöker diskreditera Navalnyj, med att FSB tydligt övervakade honom under resan i Sibirien och därför måste ha varit medveten om eller delaktig i attentatet, och med att Försvarsministeriet är ansvarigt för eventuella kemvapen. Presidentens representant i det sibiriska federala distriktet där förgiftningen ägde rum, Sergej Menjajlo, är även ledamot i landets Säkerhetsråd och antas också ha varit inblandad.

Sanktionerna riktas förutom mot ovan nämnda personer även mot det forskningsinstitut som en gång utvecklade kemvapnen och som uppenbarligen inte fullföljt sina åtaganden att förstöra dessa.

Novitjok användes även vid förgiftningen av Sergej Skripal i brittiska Salisbury 2018. Då knöts två inresta officerare ur den ryska militära underrättelsetjänsten GRU till dådet. Händelsen ledde till ömsesidiga massutvisningar av diplomater mellan Väst och Ryssland.

Ryssland har meddelat att man tänker svara på de senaste sanktionerna med egna sanktioner av liknande slag.