Fängelse för anarkister

De två åtalade i den påstådda Sankt Petersburgsförgreningen av ”Nätet” – Viktor Filinkov och Julij Bojarsjtjinov – döms för att ha ingått i en terrorgrupp till sju respektive fem och ett halvt års fängelse.

Domen föll i dag i en militärdomstol i Sankt Petersburg och kan överklagas inom tio dagar. Åklagaren hade begärt något högre straff för dem båda – nio respektive sex år. Straffskalan för deltagande i en terrorgrupp sträcker sig från fem till tio års fängelse.

Domen möttes av protester utanför domstolsbyggnaden. Dussintals deltagare greps av polisen, bland dem Bojarsjtjinovs hustru.

Den 25–årige programmeraren Viktor Filinkov greps i januari 2018 och anklagades för att ingå i den påstådda anarkistiska terrorgruppen Nätet, med bas i staden Penza som är huvudort i det lilla länet med samma namn. Efter gripandet vittnade han om tortyr med elchockspistol, och en samhällellig inspektionsgrupp med tillgång till häkten bekräftade att de sett vad som såg ut som brännmärken på hans höft och bröstkorg.

Den 28-årige fasadklättraren Julij Bojarsjtjinov greps samtidigt, till en början för att ha innehaft svartkrut. Senare kom han dock också att anklagas för att ingå i Nätet. Även Bojarsjtjinov vittnade om tortyr i form av frekvent misshandel i häktet. Inför rätten erkände han sig dock till skillnad från Filinkov som skyldig. I den fem-och-ett-halvt-åriga domen ingår även påföljd för svartkrutsinnehavet.

En tredje person som greps vid samma tid var Igor Sjisjkin. Han ingick senare en uppgörelse med åklagaren och dömdes utan rättegång till tre och ett halvt års fängelse. Sjisjkin bar synliga spår av misshandel men det har förklarats med att han hade ägnat sig åt kampsport strax innan gripandet.

En fjärde gripen, Ilja Kapustin, vittnade även han om tortyr med elchockspistol men figurerade formellt aldrig som annat än vittne i brottsutredningen och lämnade senare landet.

I februari i år dömdes sju personer som anses ha utgjort Nätet i Penza till mellan sex och arton års fängelse. Domen väckte breda protester, men dessa kom av sig när den oberoende nyhetssajten Meduza kunde rapportera att gruppen sannolikt hade begått ett dubbelmord på två av sina egna medlemmar. I Meduzas rapportering framkom även att man hade ägnat sig åt narkotikahandel och att man betraktade sig som en väpnad underjordisk grupp.