Långa fängelsestraff för överfall i Gävle

Tio respektive åtta års fängelse blev straffen för de två som åtalats för överfallet på den tjetjenske regimkritikern Tumso Abdurachmanov för snart ett år sedan. Domen föll i går i Gävle tingsrätt.

Den tjetjenske man, 30-årige Ruslan Mamajev, som tog sig in i den sovande Abdurachmanovs bostad och slog honom i huvudet med en hammare, döms till tio års fängelse för mordförsök. Kvinnan som släppte in honom, efter att ha först ha inlett ett förhållande med Abdurachmanov, döms till åtta års fängelse för medhjälp till mordförsök.

Båda döms också till utvisning och att tillsammans betala 140000 kronor i skadestånd till Abdurachmanov.

– Det är en viktig dom då den tydligt visar hur den tjetjenska regimen arbetar för att tysta kritiker, säger Per Lindqvist vid särskilda åklagarkammaren i Stockholm till Sveriges Radio Gävleborg.

En tredje person, Imran Chaschanov, som följde Mamajev och som ska ha stått i direktkontakt med uppdragsgivarna, håller sig av allt att döma undan i Tjetjenien. Det anses klarlagt att mordförsöket på Abdurachmanov beordrades av den tjetjenska ledningen. Inte minst eftersom det tjetjenska parlamentets talman uttalade blodshämnd mot Abdurachmanov ett år innan överfallet.

Mamajev ska ha utlovats 50000 euro om han slog ihjäl Abdurachmanov.

Denne vaknade dock av slagen och lyckades övermanna sin angripare. Därpå lade han ut ett kort förhör med Mamajev på internet, innan polisen anlände och grep dem båda.

Tumso Abdurachmanov är den förmodligen skarpaste och mest populära tjetjenske regimkritikern under senare år. Han har levererat sin kritik via Youtube från exil i först Polen och sedan Sverige.