3,5 års fängelse för RBK:s reporter

RBK-journalisten Aleksandr Sokolov dömdes i torsdags till tre och ett halvt års fängelse för att ha drivit en förbjuden extremistisk organisation. Även andra inblandade fick kännbara fängelsestraff.

Det har nu gått två år sedan iöst.nu först rapporterade om häktningen av Sokolov och de andra i gruppen. De stod anklagade för att ha fortsatt driva organisationen Folkets viljas armé, AVN, trots att denna 2010 hade förbjudits i domstol.

AVN ville få till stånd en folkomröstning om införande av en mekanism i grundlagen, enligt vilken parlamentets, presidentens och premiärministerns insatser skulle kunna utvärderas och eventuellt bestraffas av folket. De anklagade ska enligt åtalet efter att AVN förbjöds ha fortsatt med samma verksamhet inom ramen för något som kallas Initiativgruppen för genomförande av folkomröstning ”För ansvarsfullt styre”, förkortat IGPR ZOV.

De har haft en sajt med adressen igpr.ru som Sokolov administrerat.

Med i gruppen finns publicisten Jurij Muchin, som på sovjettiden var uppfinnare och på 1990-talet övergick till publicistik. Muchin är känd för egensinniga och kontroversiella teorier. Han har försökt ärerädda Stalin och ifrågasätter alltifrån Förintelsen till Einsteins relativitetsteori.

Muchin, som suttit i husarrest och inte i häkte, dömdes på torsdagen till fyra års villkorligt fängelse. Två andra aktivister fick fyraåriga fängelsestraff.

Sokolov var journalist på den välrenommerade nyhetssajten RBK och hade några veckor innan häktningen publicerat ett avslöjande reportage om korruption vid byggandet av den ryska kosmodromen Vostotjnij. Han arbetade också med en avhandling om korruption vid andra stora statsägda företag som Rostech, Rosnano, Rosatom och Olimpstroj. Sokolov själv och många andra tror att detta är vad som egentligen motiverade myndigheterna att slå till mot IGPR ZOV.

I ett upprop undertecknat av 282 kollegor till Sokolov för en månad sedan menade man att de anklagade inte gjort sig skyldiga till annat än att propagera för en utopisk idé och en fredlig folkomröstning. Bland undertecknarna fanns chefredaktörerna för flera ledande oberoende medier, förutom RBK bland annat Dozjd och New Times. Även Reportrar utan gränser har krävt Sokolovs frigivning och flera kända ryska människorättsförsvarare har kritiserat åtalet. President Putin har två gånger lovat att titta närmare på fallet.

Sokolovs advokat rapporterades i går ha överklagat domen.

Källa: Mediazona 1, 2, 3