Fängelse för tortyrpoliser

Fem poliser i Tatarstan har dömts till fängelse efter att med tortyr ha drivit en misstänkt till självmord.

Chefen för spaningspolisens avdelning för organiserad brottslighet i Nizjnekamsk, Rinat Achmetin, döms till nio års fängelse för tortyren mot den 22-årige Ilnaz Pirkin. Ytterligare fyra polisspanare döms till mellan sex och elva års fängelse. En sjätte misstänkt håller sig undan och är internationellt efterlyst.

Pirkin, sjukskötare vid en psykklinik, stal i oktober 2017 en bilstereo som en bekant till honom sedan försökte sälja på internet. Bilens ägare anmälde stölden till polisen men lyckades sedan också själv spåra tjuvarna genom annonsen.

Exakt vad som hände därefter har varit omstritt.

Enligt en version ska bilägaren och en vän till honom i samförstånd ha kommit överens med Pirkin om att stereon skulle återlämnas. Pirkin ska dock också ha förts dock bort av en grupp ”banditer” som misshandlade honom i skogen, varefter han överlämnades till polisen där misshandeln fortsatte. Han tvingades erkänna 47 stölder. Vid misshandeln använde polisen också en gasmask för att hindra Pirkin från att andas.

Efter att ha släppts med reseförbud spelade Ilnaz Pirkin in en video där han berättade om tortyren och sa att han inte skulle stå ut med att sitta i fängelse, varpå han begick självmord.

– Jag kan inte sitta i tio år, sa Pirkin i videon. Jag var ett år i armén. Jag vet hur det är – utan normal bostad, telefoner, samtal, att få röra sig, frihet. Jag vill inte.

Videon spelades in på taket till ett tiovåningshus, varifrån Ilnaz Pirkin sedan hoppade.

Poliserna ska därefter ha misshandlat även bilägaren och hans vän för att få dem att erkänna att det var de som hade drivit Pirkin till självmordet. Domstolen fann dock poliserna skyldiga både till tortyren av Ilnaz Pirkin och av bilägaren och hans vän.

Källa: Meduza 1, 2