Fängelsechef beordrade tortyr

Den systematiska misshandeln av en intagen vid fängelse nummer 1 i Jaroslavl – vida uppmärksammad sedan en videoinspelning av den blivit offentlig – beordrades av fängelsets ledning. Detta framgår av fängelsevakternas vittnesmål.

Videoinspelningen publicerades av den oberoende tidningen Novaja Gazeta 20 juli, och fick till följd att en brottsutredning inleddes mot vakterna som deltar i misshandeln. Nu har deras egna vittnesmål nått offentligheten och där framgår att den tillförordnade fängelsechefen Dmitrij Nikolajev hade gett order om att fången, Jevgenij Makarov, skulle ”uppfostras”. Med detta menades att han skulle misshandlas.

Att episoden filmades berodde enligt ett vittnesmål på att Nikolajev själv vill se bevis på att hans order uppfylldes. På videoinspelningen som är tio minuter lång syns hur vakterna håller ned Makarov mot ett bord och slår honom med batonger på fotsulorna. Efter sex minuter syns också att vakterna har tagit av Makarov byxorna och att han är naken på underkroppen.

Även en hink syns i videon, enligt ett vittnesmål var den till för att hälla vatten över Makarov för att hindra honom från att förlora medvetandet. Hans skrik på filmen låter dämpade vilket sannolikt beror på den frottéhandduk han enligt samma vittnesmål hade fått lindad över ansiktet för att försvåra hans andning.

Bakom den beordrade tortyren låg enlig vittnesmålen ett utbrett missnöje med Makarovs beteende. Vakterna var frustrerade över ständiga disciplinbrott, och fängelseledningen över formella klagomål som Makarov skrev.

Den utlösande faktorn blev ett raseriutbrott från Makarovs sida mot en av vakterna då denne vid en visitation antingen råkade ha ned ett brev från Makarovs mamma på golvet av misstag, eller trampade på det med flit – Makarovs och vakternas version av vad som hände skiljer sig. När den tillförordnade fängelsechefen Nikolajev fick höra talas om raseriutbrottet beordrade han misshandeln.

Hela händelsen ägde rum för över ett år sedan, 29 juni 2017, men tidigare försök att få till stånd en brottsutredning har misslyckats. Det var först då Makarovs advokat Irina Birjukova hade fått videoinspelningen publicerad av Novaja Gazeta som myndigheterna agerade. Tolv av de 18 fängelseanställda som syns i filmen är nu häktade.

Irina Birjukova arbetar för den kända människorättsorganisationen Obsjtjestvenny verdikt (Allmänhetens dom) och en av fängelsevakternas advokater hänvisade i rätten till organisationens utländska kopplingar, samt menade att rätten inte får vika sig för tryck från massmedier.

Birjukova själv såg sig några dagar efter publiceringen i juli tvungen att tills vidare lämna Ryssland. Detta då hennes liv enligt uppgift var i fara.

Det är inte första gången fängelse nummer 1 i Jaroslavl uppmärksammas i tortyrsammanhang. Liknande uppgifter rörande den politiske fången Ivan Nepomnjasjtjich rapporterades våren 2017.

Källor: Novaja Gazeta 1, 2, 3