Fängelsedomar för fångvaktare

De fångvaktare som 2017 misshandlade en intagen i Jaroslavl döms nu till mellan tre och fyra års fängelse. Chefen som ska ha beordrat misshandeln frias dock.

Misshandeln som ägde rum i juni 2017 väckte stor uppmärksamhet ett år senare, då tidningen Novaja Gazeta publicerade en videoinspelning av den. Inspelningen ska ursprungligen ha gjorts av en fångvakt för att dokumentera och rapportera den våldsamma ”uppfostringsinsats” som fängelsets tillförordnade chef Dmitrij Nikolajev hade beordrat.

I den publicerade videoinspelningen syns hur vakterna håller ned fången Jevgenij Makarov mot ett bord och slår honom med batonger på fotsulorna. Efter sex minuter syns också att vakterna har tagit av Makarov byxorna och att han är naken på underkroppen.

Även en hink syns i videon. Enligt ett vittnesmål var den till för att hälla vatten över Makarov för att hindra honom från att förlora medvetandet. Hans skrik på filmen låter dämpade vilket sannolikt beror på den frottéhandduk han enligt samma vittnesmål hade fått lindad över ansiktet för att försvåra hans andning.

Människorättsorganisationen Obsjtjestvennyj verdikt som engagerad sig i fallet och som låg bakom Novaja Gazetas publicering räknar till 865 slag utdelade mot Makarovs fötter, ben och rygg i videoinspelningen, som är tio minuter lång.

Bakom den beordrade ”uppfostran” låg fängelsepersonalens missnöje med Makarovs ständiga disciplinbrott och hans skriftliga klagomål. Den utlösande faktorn blev ett vredesutbrott från Makarov då en vakt råkade välta ned alternativt avsiktligt trampade på ett fotografi av hans mamma.

Fängelsedomar som sträcker sig från tre till drygt fyra år avkunnades nu mot elva fångvakter i den lokala domstolen i Dzerzjinskijräjongen i Jaroslavl. En del av dem försattes på fri fot eftersom de redan anses ha avtjänat sina straff i häktet.

Redan i januari 2019 dömdes även en vicechef till fyra års fängelse.

Fängelsets tillförordnade chef Dmitrij Nikolajev och hans ställföreträdare Igit Michajlov frias dock av räjongdomstolen.