Ficklampsaktion för Navalnyj

I går på Alla hjärtans dag genomfördes runtom i Ryssland en flashmobaktion för den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Människor lyste upp mörkret med sina mobiler och ficklampor och delade bilder på sig själva i sociala medier med hashtaggen ”Kärlek är starkare än rädsla”.

Aktionen hade utlysts av Navalnyjs medarbetare väl i förväg och uppmärksammats brett. Den ryska medieinspektionsmyndigheten Roskomnadzor gjorde ändå ett försök att begränsa spridningen och tvingade flera medier att ta bort information om den. En nättidning som inte följde uppmaningen, Spektr, blockerades av myndigheten för att ha kallat till en allmän sammankomst genomförd i strid mot tillståndsreglerna.

Tiotusentals människor deltog i aktionen men exakt hur många är okänt.

Redan på dagen genomförde närmare trehundra kvinnor i Moskva och ett sjuttiotal i Sankt Petersburg solidaritetskedjor för Navalnyjs hustru Julija, enligt mönster från höstens protester i Belarus.

Julija Navalnaja har själv begett sig till Tyskland där paret uppehöll sig från augusti till januari efter att Aleksej Navalnyj förgiftats av ett mordkommando från den ryska säkerhetstjänsten FSB.

Kvinnoaktionen i Moskva söktes upp av en grupp män från den regimvänliga rörelsen SERB som betedde sig otrevligt. Men i övrigt kunde båda solidaritetskedjorna genomföras utan hinder, trots att de saknade tillstånd.

Som svar på flashmobaktionen initierade Kreml också en egen aktion i sociala medier, med fokus på en åldrig veteran som Aleksej Navalnyj anklagas för att ha förolämpat. Det var i somras som Navalnyj i sin youtubekanal ondgjorde sig över en politisk reklamfilm för Putins konstitutionsändringar. En av de medverkande i filmen var andra världskrigsveteranen Ignat Artemenko, och å hans vägnar gjordes en anmälan mot Navalnyj. Nyligen, efter att Navalnyj fängslats, inleddes också en rättegång om saken som ännu inte är klar.

Kremls kampanj i sociala medier bar hashtaggen ”Jag/vi är Ignat Artemenko” och spreds med hjälp av lokala myndigheter.

På det stora hela kunde gårdagens aktioner genomföras utan hinder från polisens sida. I staden Kazan där en separat tillståndsgiven manifestation lockade några hundra deltagare greps dock nio av dem som var från rörelsen Socialistiskt alternativ. De hade en banderoll med texten ”Ett nytt 1917 åt den nye tsaren”.