Fler detaljer om Berlinmördare

Den i Berlin häktade mördaren har förmodligen en bakgrund inom FSB:s insatsstyrka Vympel. Det menar sajten Bellingcat som häromveckan avslöjade hans identitet.

Den tidigare tjetjenske rebellen Zelimchan Changosjvili sköts ihjäl i Berlin 23 augusti i år. Tyska myndigheter säger öppet att spåren pekar mot rysk eller åtminstone tjetjensk myndighetsinblandning. Mer detaljerade avslöjanden om fallet har serverats av den undersökande brittiska sajten Bellingcat som har anmärkningsvärd tillgång till ”läckta” ryska myndighetsregister.

Som iöst.nu rapporterade för en vecka sedan uppges den häktade ”Vadim Sokolov” i själva verket heta Vadim Krasikov. Denne var tidigare internationellt efterlyst för ett mord på en affärsman 2013. Men 2015 drogs efterlysningen tillbaka och därefter ska uppgifter om Krasikov ha rensats ut ur de flesta ryska register. I stället konstruerades hans falska identitet ”Vadim Sokolov”, en fem år yngre man. Krasikov har dock parallellt använt sig av båda identiteterna.

Offret i 2013 års mord var en affärsman och restaurangägare från Kabardino-Balkarien, bosatt i Moskva. Nu knyter Bellingcat den Krasikov till ytterligare ett mord, detta på en affärsman i den karelska staden Kostomuksja år 2007. Detta mord ska ha begåtts av tre personer – Krasikov och två andra – som alla greps långt senare, kring årsskiftet 2014-15.

Utredningen mot dem ledde dock aldrig till rättegång.

Registeruppgifter om Krasikov har rensats ut men kring de två andra finns dokumentation kvar. Bland annat framgår att de båda hade tjänstgjort i säkerhetstjänsten FSB:s insatsstyrka Vympel. Bellingcat antar att även Krasikov kan ha tjänstgjort i Vympel. De har talat med hans tidigare fru som säger att hans arbete var en hemlighet.

Enligt Bellingcat påminner Krasikovs morduppdrag i Berlin också om två andra fall i Ukraina.

I det ena fallet tycks en korrupt före detta polis ha åtagit sig att mörda en ukrainsk säkerhetsofficer för att slippa straff, men i stället råkat spränga sig själv halvt till döds. Liksom Krasikov hade han försetts med en fem år yngre falsk identitet. En medbrottsling som greps hade också bakgrund inom en polisiär insatsstyrka i Ingusjien och medgav att de båda hade rekryterats och tränats för uppdraget av den ryska militära underrättelsetjänsten GRU.

I det andra fallet var det en före detta separatistsoldat som hade mördat en ukrainsk fängelsevakt. Han greps senare med en lista på totalt sex tilltänka offer, som alla hade tjänstgjort på den georgiska sidan i dess korta krig med Ryssland 2008. Bellingcat konstaterar att Changosjvili inte bara hade varit tjetjensk rebelledare utan även ska ha verkat för Georgien. Man spekulerar i att detta kan ha motiverat mordet även på honom.

Källa: Bellingcat 1, 2