Folklig omröstning skjuts upp

I ett tal på eftermiddagen sköt Rysslands president Vladimir Putin upp den ”folkliga omröstning” som skulle ha bekräftat hans möjlighet att fortsätta som president efter 2024.

Detta mot bakgrund av coronavirusets spridning. Planerat datum för omöstningen var 22 april. Någon ny tidpunkt gavs inte i Putins tal, utan beror på smittans utveckling.

”Nollningen” av Putins mandatperioder, så att han kan väljas för ytterligare två sådana, ingick i det paket av konstitutionsförändringar som redan klubbats av landets parlament och godkänts av konstitutionsdomstolen.

Eftermiddagens tal handlade om coronavirusets spridning. Putin annonserade en rad åtgärder som delvis påminner om de som vidtas i andra länder. Nästa vecka får alla betald semester och ska stanna hemma medan endast matbutiker, apotek, banker och andra nödvändiga inrättningar håller öppet. Semestern gäller över hela landet.

Något tvingande utegångsförbud annonserade dock Putin inte, till mångas förvåning. Han uppmanade bara människor att stanna hemma under ledigheten.

Putin meddelade också ekonomiska åtgärder som ska lindra följdverkningarna av smittan – som oturligt nog för Ryssland kommer samidigt med radikalt sjunkande oljepriser. Till åtgärderna hör bland annat sjuk- och arbetslöshetsersättning åt alla drabbade, ett halvårs anstånd med skatteinbetalningar för små och medelstora företag, samt fyrahundra kronor extra i barnbidrag.

Andra åtgärder har redan tidigare vidtagits i främst Moskva, med inställda evenemang, stängda nattklubbar, biografer och liknande. Från och med i morgon torsdag ska också alla Moskvabor äldre än 65 år hålla sig isolerade i hemmet.

Smittspridningen i Ryssland tycks ligga efter den i EU-länderna. Hittills uppges bara tre personer ha dött.

I delrepubliken Tjetjenien har omfattande hamstrande lett till prishöjningar, vilket den regionale envåldshärskaren Ramzan Kadyrov åtgärdat genom polisräder och beordrade prissänkningar. Skolorna har fått sina vårlov förlängda och högskolorna har övergått till distansundervisning.

Bara tre invånare i Tjetjenien är än så länge konstaterat smittade. Alla hade anlänt med flyg från Turkiet, två av dem på hemväg från pilgrimsfärd till Mekka. De ålades karantin vilket en av dem uppges ha brutit emot för att organisera bönemöten.

Kadyrov kommenterade detta:

– En person som skapar det här problemet för sig själv och andra borde, om man frågar mig, dödas. Han insjuknar inte bara själv utan smittar sin familj, sina systrar, bröder och grannar.

Flera andra personer som ska ha spridit falsk information om smittan i sociala medier har tvingats be om ursäkt för det på tjetjensk tv.

Källor: Moscow Times, Kavkazskij Uzel