Första böterna för minderårig protestaktion

Ivan Luzin blev i går den förste i Ryssland att fällas för att ha lockat in minderåriga i en icke-tillståndsgiven protest, enligt ny lagstiftning. Han får böta motsvarande 4700 kronor.

Luzin, själv bara arton år gammal, fälldes för att tillsammans med två sextonåriga flickor ha poserat med plakat på ett torg i centrala Kaliningrad. Plakaten innehöll namn på tortyroffer. Efter att ha fotograferat sig själva några gånger lämnade de protesterande platsen men greps senare av polis. Flickorna släpptes men Luzin hölls kvar i ett dygn.

Händelsen ägde rum 7 februari i år. Redan 15 mars dömdes Luzin att böta drygt tretusen kronor för att ha organiserat ett icke-tillståndsgivet protestmöte. I går fälldes han alltså för att även ha brutit mot den nya lagstiftningen, som förbjuder engagerande av minderåriga i sådana icke-tillståndsgivna aktioner.

Lagstiftningen antogs i december. Bakgrunden är att ryska demonstranter blir allt yngre. Särskilt gäller detta oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs manifestationer, där ungdomar dominerar.

Navalnyj vägrades trots överlägset stöd att ingå bland de alternativa kandidaterna till Putin i presidentvalet för ett år sedan. Samtidigt kritiserades han av ordföranden i den centrala valkommissionen – förra människorättsombudsmannen Ella Pamfilova – just för att utnyttja ungdomar i sin kampanj.

Både den nu fällde Luzin och de två flickorna har själva varit aktiva i Navalnyjs lokala kampanjstab. Luzin är även med i det icke-registrerade Libertarianska partiet.

Ivan Luzins advokat Aleksandr Dobralskij säger att man tänker överklaga domen och är beredda att driva ärendet hela vägen till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

Källa: Radio Svoboda