Första brottsanklagelserna om ”fejk”

Den nya lagstiftningen mot påstådd desinformation om Rysslands väpnade styrkor som snabbinfördes för två veckor sedan har hittills resulterat i brottsutredningar mot tre personer, meddelar landets Utredningsmyndighet. Två av dem bor i Tomsklänet och en i Frankrike.

I Tomsklänet ska information från säkerhetstjänsten FSB ha lett till att myndigheten inlett en förundersökning. De misstänktas identitet har inte offentliggjorts men det ska röra sig om en man som bor i själva Tomsk och en kvinna som bor i Seversk. De misstänkts för brott mot en punkt i lagen som kan ge upp till tre års fängelse. Det regimkritiska initiativet OVD-Info tror att kvinnan kan vara aktivisten Marina Novikova. Detaljerna om vari deras brott skulle bestå är sparsamma. Bådas hem ska ha utsatts för husrannsakningar.

Den tredje misstänkta är Veronika Tserkovskaja, känd för sina kokböcker och boende i Frankrike. Hon anklagas med anledning av Instagramuppdateringar om hur den ryska armén förintar Ukrainas städer och civilbefolkning, däribland barn, rapporterar Radio Svoboda. ”Jag har officiellt erkänts som en anständig person”, var hennes egen kommentar till nyheten om brottsutredningen.

Lagändringarna som genomdrevs i rekordfart 3 mars gör det under vissa omständigheter möjligt att utdöma upp till 15 års fängelse mot den som sprider ”medvetet falsk information” om den ryska krigsmakten eller manar till sanktioner mot Ryssland. Parallellt infördes även administrativ lagstiftning i liknande anda. Denna har hittills lett till minst 180 anmälningar och böter om totalt 625000 rubel (56000 kronor).

Den ryska kommunikationsinspektionen Roskomnadzor hade dessförinnan ålagt landets medier att bara förlita sig på officiell information om krigföringen och förbjudit dem att kalla invasionen för ett krig. I stället ska den officiella benämningen ”militär specialoperation” användas.