Första tortyrdomen mot FSB

En före detta FSB-officer döms till fyra års fängelse efter att ha torterat en misstänkt. Domen är den första i sitt slag i Ryssland.

Militärdomstolen i Viborg utanför Sankt Petersburg avkunnade domen i slutet av förra veckan. Den före detta FSB-officeren Ilja Kirsanov fälldes för att ha överträtt sina befogenheter och för att ha åsamkat kroppsskada. Han ska också betala 700000 rubel (drygt hundratusen kronor) i skadestånd till offret och ersätta dennes kostnader för ett juridiskt ombud, ytterligare 60000 rubel.

Åklagaren hade begärt ett något högre straff, fyra och ett halvt år.

Enligt Kommittén mot tortyr, en rysk människoättsorganisation, är detta första gången en FSB-medarbetare döms för att ha använt våld mot en misstänkt. Enligt tidningen Novaja Gazeta finns också bara ett tidigare känt fall där en sådan dömts för att ha överträtt sina befogenheter. Det var i juli förra året och gällde en medarbetare till FSB:s avdelning i Ingusjien som hade bedrivit utpressning och som dömdes till fem års fängelse.

Det aktuella fallet handlar om en episod i maj 2018 då FSB grep affärsmannen Igor Salikov. Kirsanov döms för att då ha tryckt in en gevärspipa i Salikovs bak, och därmed skadat hans ändtarm och urinblåsa. Salikov har efter händelsen tvingats genomgå åtta operationer och inväntar ytterligare en eftersom den skadade urinblåsan har växt ihop med bukhinnan. Enligt Salikov hade Kirsanov dessutom först torterat honom med en elchockspistol och slagit honom med en batong.

Kirsanov har under rättegången vidhållit sin oskuld och påstått att Salikov åsamkat sig skadorna på egen hand. Brottsutredningen mot Kirsanov inleddes i augusti förra året men han behöll sin anställning vid FSB till i somras, då hans kontrakt löpte ut utan att förlängas.

Salikov sitter för närvarande häktad i ett annat fall, där han anklagas för att i samråd med andra ha begått sexuella övergrepp. Han hävdar att anklagelserna är falska.

Källa: Vedomosti