Förtalsanklagelse mot Ekovachta

Ledaren för miljöorganisationen Ekovachta, Andrej Rudomacha, anklagas tilllsammans med sin kollega Dmitrij Sjevtjenko för grovt förtal av Krasnodarterritoriets förre viceguvernör. Det meddelade han i går på Facebook.

Förre viceguvernören Aleksandr Remezkov gjorde sin anmälan redan i augusti 2016 med anledning av skriverier om hans två datjor i territoriet baserade på uppgifter från Rudomacha och Sjevtjenko. Utredningsmyndighetens regionala avdelning gjorde då husrannsakningar hos de anklagade, sannolikt för att hitta belägg för något slags komplott mot Remezkov.

Denne sitter numera i statsduman där han är känd som en av de rikaste ledamöterna. Mot uppgifterna invände Remezkov att datjorna tillhörde hans syster. Redan i skriverierna framgick dock att så formellt var fallet, men att datjorna i praktiken nyttjades av Remezkov själv. Efter ett år, i september 2017, lades utredningsarbetet därför ned.

Nu har samme utredare återupptagit det och presenterade i går kväll återigen samma anklagelse för Rudomacha och Sjevtjenko. Enligt Rudomacha föreligger inga nya fakta som kan förklara kovändningen.

Samtidigt har anklagelsen skärpts såtillvida att brottet nu bedöms vara grovt eftersom Rudomacha och Sjevtjenko använt sin ”tjänsteställning” i Ekovachta för att förtala Remezkov. Det högsta möjliga straffet ökar därmed från böter motsvarande ett halvårs inkomst till två års inkomst, eller från 160 timmars samhällstjänst till 300 timmar.

Aktivisterna i Ekovachta är kända för att kartlägga höga tjänstemäns illegalt uppförda villor i naturskyddsområden, och har även beslagit dem med tjuvjakt. För ett halvår sedan överfölls de vid återkomsten till Krasnodar från en sådan inspektionsresa i Gelendzjik vid Svarta havet, varvid Andrej Rudomacha sparkades medvetslös. Journalister och människorättsförsvarare har i efterhand kopplat det byggprojekt de då var på väg att avslöja till personer och företag som varit involverade i uppförande av residens åt president Putin.

Enlig uppgift är även säkerhetstjänsten FSO som svarar för statsledningens säkerhet och en vän till Putin i Sankt Petersburg inblandade. Fastigheten som håller på att uppföras ryktas enligt Ekovachta vara avsedd för premiärminister Dmitrij Medvedev.

Ekovachta skriver i dag på sin hemsida att utredningsarbetet kring överfallet lades ned för en månad sedan, trots mängder av outredda spår. De menar också att kopplingen mellan överfallet och den föregående inspektionsresan är uppenbar eftersom gärningsmännen tog deras datorer och kameror med bilder från bygget.

Även i september 2016 – vid tiden för Remezkovs brottsanmälan mot Rudomacha – angreps Ekovachtas och Greenpeace gemensamma expedition i Kubanflodens delta av okända huliganer. Vid ingången till aktivisternas läger sprejades ordet pindosy, en nedsättande term för amerikaner. Ekovachta var vid denna tid (2014-2017) officiellt stämplat som ”utländsk agent”. En annan Ekovachtaaktivist, Jevgenij Vitisjko, var samtidigt också en av Rysslands mest uppmärksammade samvetsfångar.

Källor: Golos Kubani 1, 2, 3, Kavkazskij Uzel 1, 2, 3, 4, EkovachtaAndrej Rudomacha