Framgångsrik sopprotest avslutas

Det permanenta tältlägret i Sjijes avvecklas och protesterna mot den inställda avfallsanläggningen upphör. Alla deltagare är dock inte beredda att sluta protestera.

Först ut i lördags var gruppen ”Ett rent Urdoma” att tillkänna ge sitt avslutande av protesten. Senare gjordes detsamma av protestkoalitionen ”Kommittén för skydd av Vytjegda”, i det sociala mediet Vkontakte. Beslutet fattades av tio delegater från vardera Archangelsklänet och Republiken Komi.

”Vi bekräftar”, står det i kommitténs uttalande, ”att folket har segrat i sin kamp mot uppförandet av en anläggning vid stationen Sjijes avsedd för avfall från Moskva – avfallsprojektet har lagts ned.”

Samtidigt uppges en del av protestdeltagarna misstro löftet att det inte blir någon avfallsanläggning, och vill fortsätta protesten. De menar att det ansvariga bolaget inte gjort vad det ska när det gäller återplantering av växtlighet i det röjda området.

Protesterna i Sjijes inleddes 2018 då planerna på en avfallsanläggning på den ensligt belägna platsen blev kända och började sättas i verket. Ett permanent tältläger i anslutning till anläggningsarbetena och massprotester runtom i Archangelsklänet och Komirepubliken gjorde frågan till en av de mest uppmärksammade i Ryssland.

Den hade föregåtts av omfattade protester mot avfallsanläggningar även i städer runtom Moskva. Sjijes var tänkt att ta hand om 6 procent av huvudstadens avfall, och farhågor fanns om att det på sikt kunde bli mer. Oron gällde framförallt risken för läckage ut i flodsystemet som når Archangelsk och Vita havet.

Förra våren avsatte Putin båda regionernas guvernörer, som hade stått bakom projektet. Deras tillförordnade efterträdare tog i stället avstånd ifrån det.