Från Majdan till Moskva

En polisofficer som ledde tilllslagen mot Ukrainas Majdanrevolution för tre och ett halvt år sedan, var i måndags med då närmare niohundra demonstranter greps i Moskva.

Sergej Kusiuk fastnade på bild när den oberoende nättevekanalen Dozjd bevakade måndagens demonstrationer mot korruption. Samtidigt som kravallpoliser hanterar protestdeltagarna på den centrala Tverskajagatan står han med handradio och tycks koordinera skeendet.

Han är iförd det ryska nationalgardets uniform och med överstes gradbeteckningar. Uniformen saknar namnskylt men personen har ändå identifierats som Kusiuk.

Kusiuk tjänstgjorde tidigare i den ukrainska polisens kravallstyrka, Berkut, även där med överstes grad. I slutet av 2013 ska han ha varit ansvarig för den eskalering som förvandlade en fredlig demonstration vid Kievs Majdantorg till en blodig sammandrabbning med polisen. Detta mynnade sedan ut i ett störtande av landets sittande ledning.

Den störtade president Janukovitj flydde till Ryssland, Ryssland ockuperade Ukrainas Krimhalvö och startade ett hybridkrig i östra delen av landet. Flera Berkutpoliser rapporteras ha fått anställning vid kravallpolisen i Moskva. Liksom Kusiuk har de då fått behålla sin tidigare tjänstegrad.

Det ryska nationalgardet bildades förra året och inkorporerade då kravallpolisen. Gardet är direkt underställt president Putin och betraktas av många som en garant mot politiska utmaningar av samma slag som Majdanrevolutionen. Befälhavare är Viktor Zolotov som en gång var Putins personlige livvakt.

Sergej Kusiuk är numera efterlyst av myndigheterna i Ukraina, formellt för att ha överträtt sina befogenheter och olagligen hindrat en politisk demonstration. Den ukrainske riksåklagaren har tidigare uppgett att Kusiuk finns i Ryssland och kan ha fått anställning vid polisen där.

Källa: Meduza