FSB anklagas för mordplaner på MR-försvarare

Människorättsförsvararen Magomed Mutsolgov Foto: Civil Right Defenders
Människorättsförsvararen Magomed Mutsolgov
Foto: Civil Right Defenders

Den ryska säkerhetstjänsten FSB har fått order om att döda människorättsförsvararen Magomed Mutsolgov och få det att se ut som en olycka. Informationen har publicerats på en ingusjisk blogg som hänvisar till källor inom republikens brottsbekämpande myndigheter.

Magomed Mutsolgov är chef för frivilligorganisationen Masjr Human Rights i Norra Kaukasus. Han ser allvarligt på hotet och kommer att vara mer på sin vakt framöver, men han tänker inte överge sitt arbete för mänskliga rättigheter.

– Som alla troende vet jag att mitt öde ligger i den allsmäktiges händer och att jag inte kommer att dö förrän min tid är kommen. Och jag är ingen oligark som kan lägga ut pengar på att betala för livvakter.

Juristen Mutsolgov bildade organisationen Masjr 2005 efter att hans yngre bror hade förts bort av maskerade män, som senare kunde identifierade som utsända av det ryska inrikesministeriet och FSB. Sedan dess har han utsatts för flera mordförsök.

Masjr sammanställer årligen en rapport och människorättsläget i Ingusjien och erbjuder invånarna i Ingusjien kostnadsfri juridisk rådgivning. Under 2010 hjälpte organisationens jurister omkring 3 500 personer med rådgivning och gjorde 2 500 överklaganden av domslut – i en republik som har en befolkning på mindre än en halv miljon invånare.

-Våld föder våld. Av den anledningen vill jag så länge jag lever hjälpa dem som behöver det med att bekämpa godtyckligt och överdrivet våld med lagliga metoder, säger Magomed Mutolgov.

Mutsolgovs relation till Ingusjiens ledare Junus-Bek Jevkurov är problemfylld. När Jevkurov kom till makten i slutet av 2008 var han, enligt Mutsolgov, villig att lyssna på människorättsförsvararnas synpunkter, men med tiden förvärrades säkerhetsläget i republiken och Mutsolgov anklagade Jevkurov för att inte förhindra människorättsbrott där säkerhetstjänsten var inblandad. Jevkurov har i sin tur kritiserat Mutsolgov för att ha offentliggjort uppgifter om bortföranden och andra människorättsbrott som han anser i stället borde ha lämnats till åklagarmyndigheten. Jevkurov menar också att informationen i Masjrs årsrapporter påverkar den yngre generationen negativt och leder till att missnöjda unga män ger sig ut i skogen och ansluter sig till upproret.

Junus-Bek Jevkurov har begärt att ett brottsmål inleds mot Magomed Mutsolgov.

 

Källa: Radio Liberty, Ingushetiya Live Journal