Bellingcat: FSB förgiftade även Bykov

Bellingcat, The Insider och CNN avslöjar nu att den giftmordsenhet som låg bakom attentatet mot oppositionsledaren Aleksej Navalnyj förra året även arrangerade den förmodade förgiftningen av publicisten Dmitrij Bykov för två år sedan.

Liksom tidigare bygger avslöjandet på normalt hemliga uppgifter som visar att medlemmar ur säkerhetstjänsten FSB:s giftmordskommando under en längre tid skuggade Bykov, och ska ha legat bakom hans plötsliga insjuknande i april 2019. Bykov började bli dålig i Jekaterinburg, inför en flygresa till Ufa, där hans tillstånd blev akut.

Avslöjarna menar nu att nervgift kan ha applicerats på hans kläder på hotellet Domina i Novosibirsk då han lämnade rummet obevakat. Sannolikt med hotellpersonalens medverkan. Vid sin förgiftning förra året planerade Navalnyj också att bo på samma hotell men planerna ändrades efter att hans medarbetare misstänkte att man blev övervakade där.

Efter att med nöd och näppe ha överlevt var Bykov först kryptisk kring vad som kunde ha hänt honom, men menade sedan själv i en radiokrönika att han faktiskt blivit förgiftad.

I en kommentar till Kommersant säger han nu att han betraktar bekräftelsen av detta som en ”hedersutmärkelse” från statens sida, och att han är nöjd med att man ”värderar hans blygsamma arbete så högt”.

Det giftmordsteam inom FSB som avslöjades ligga bakom förgiftningen av Navalnyj har senare knutits till flera andra attentat, varav de mest kända är två mordförsök på oppositionspolitikern Vladimir Kara-Murza 2015 och 2017.