FSB slog doktorand som hängde ut ukrainsk flagga

I lördags firades Krims annektering vid Moskvas statliga universitet. En doktorand greps och misshandlades för att ha hängt ut Ukrainas flagga genom fönstret.

I lördags firades att det gått tre år sedan Ryssland annekterade Krim. Vid Moskvas statliga universitet, på de vackert belägna Leninbergen, ordnades ett firande med kända artister som Valerija och politiker som Vladimir Zjirinovskij. Firandet drog enligt polisuppgifter 150000 deltagare. Många av dessa tycks dock ha kommit dit mot betalning.

Mediazona rapporterar att en doktorand vid historiska fakulteten greps efter att under firandet ha hängt ut en ukrainsk flagga genom ett fönster. Doktoranden greps på studenthemmet av en major Belovitskij från universitetets polisstation, som med sig även hade tre män från säkerhetstjänsten FSB.

Doktorandens kamera, telefon och laptop beslagtogs och han fördes till stationen. Där tvingades han skriva under en bekännelse om att han hängt ut flaggan och ropat svärord, för vilket han bötfälldes. Efter att polisen avlägsnat sig blev doktoranden misshandlad av säkerhetsmännen, som örfilade honom och stötte en spetsig mopp mot hans kropp. Han pressades även att skriva under ett avtal om att han skulle fungera som informatör och ansattes med frågor om vem som hade betalat honom för att hänga ut flaggan.

Efter händelsen har han fått skär- och skrubbsår från moppen dokumenterade på en akutmottagning och vänt sig till Kommittén mot tortyr.

Han sägar själv att hans protest inte var politisk, utan att han bara var kritisk till att man arrangerade en dyr festival samtidigt som det inte finns pengar att göra något åt studenthemmets problem med råttor och kackerlackor.

Källa: Meduza