Fyraårigt straff för tjetjensk MR-försvarare

Den tjetjenske människorättsförsvararen Ojub Titijev dömdes i dag för narkotikabrott till fyra år i lågsäkerhetsfängelse. Han säger själv att polisen planterade bevisen i hans bil.

Ojub Titijev har lett människorättsorganisationen Memorials arbete i Tjetjenien sedan hans företrädare Natalja Estemirova mördades 2009 – men han har undvikit offentligheten. Ytterst få människorättsförsvarare är verksamma i republiken. Deras arbete har på senare år kantats av anlagda bränder, överfall och hätska demonstrationer, organiserade av president Ramzan Kadyrovs regim.

Titijev greps i januari förra året och polisen påstod sig ha funnit marijuana i hans bil. Enligt Titijev var det polisen själva som hade placerat narkotikan i bilen, och tidigare avslöjanden visar att det tjetjenska inrikesministeriet inte är främmande för att fabricera bevis.

Processen mot Titijev har bevistats av ledande ryska och internationella människorättsorganisationer – såväl som västliga diplomater – och har rönt stor uppmärksamhet. Kadyrov har dock tidigare sagt att så snart rättegången är över kommer alla människorättsförsvarare att vara portförbjudna i Tjetjenien, eftersom han betraktar dem som provokatörer. Att han överhuvudtaget tillåtit dem att bevista rättegången tros bero på order från Kreml.

Den förmodat fabricerade anklagelsen betraktas på sina håll också som ett relativt milt sätt för Kadyrovregimen att göra sig av med Titijev. Till skillnad från Estemirova och en rad andra Kadyrovmotståndare slipper han undan med livet i behåll.

Tiden i häkte räknas enlig rysk lag av dubbelt mot tid i lågsäkerhetsfängelse. Det torde betyda att Titijev redan har avtjänat mer än hälften av det straff han i dag dömdes till.

Källa: Radio Svoboda