Gayaktivist från Togliatti söker asyl i Sverige

Golavas engagemang för rätten till alternativ värnplikt blev hans fall, menar han.
Konstantin Golavas engagemang för rätten till alternativ värnplikt blev hans fall, menar han.

Människorättsförsvararen Konstantin Golava från Togliatti begav sig i slutet av juli till Sverige, där han nu ansökt om politisk asyl.

I hemstaden, som är uppkallad efter en italiensk kommunistledare och berömd för sin bilindustri, har Golava gjort sig känd som företrädare för HBTQ-rörelsen. Detta har lett till svartmålning i pressen och flera överfall som polisen vägrat utreda.

Golava har också engagerat sig för rätten till civil värnplikt och menar sig på det viset ha blivit ett hinder för den korrupta verksamheten där sådana placeringar säljs under bordet. Han tror sig veta att det var därför man i maj inledde en brottsundersökning mot honom, som officiellt handlar om ”extremistiska” publiceringar på internet. I en intervju med Radio Svoboda uppger han sig vara ”99 procent säker” på att han skulle ha hamnat i fängelse om han hade stannat i Ryssland. Mot bakgrund av sin verksamhet som människorättsförsvarare och framförallt inom HBTQ-kretsar var han rädd att inte överleva fångenskapen.

– Alla vet vad det betyder att vara HBTQ i ryskt fängelse, säger han till Radio Svoboda.

Hans partner blev kvar i Ryssland när han flydde. Golava berättar att han i Sverige bor i lägenhet, får bidrag, studerar språket, läser och arbetar på en bok om vad som hände honom i hemlandet. Där vill han dela med sig vad han sett av korruptionen inom krigsmakten och bland de lokala tjänstemännen i Togliatti. Dessutom tänker han fortsätta engagera sig i ryska HBTQ-frågor via sajten lgtbrussia.com.

Källa: Radio Svoboda