Golunov friad, hundratals gripna

Journalisten Ivan Golunov friades i går från alla brottsmisstankar. Åtminstone tvåhundra personer greps dock i Moskva i dag vid en demonstration till stöd för honom och mot de fabricerade bevisen. 

Inrikesministeriet meddelade i går vid femtiden att utredningen mot journalisten Ivan Golunov, som påstods ha haft narkotika, är nedlagd. Beskedet kom efter omfattande protester och sällan skådad uppmärksamhet kring de förmodat fabricerade anklagelserna.

En sedan tidigare utlyst protest genomfördes ändå i dag. Demonstranterna samlades vid tolvtiden vid Gribojedovmonumentet för att tillsammans gå till Moskvas centrala polishus på Petrovkagatan 38. Marschen splittrades dock av polisen och delar av färdvägen blockerades även av nationalgardet. Enligt sajten OVD-info ska över tvåhundra personer ha gripits.

Polisen uppger att tusen personer deltog i den icke-tillståndsgivna demonstrationen, arrangörerna säger att de var ett par tusen. Polisen ska ha gripit människor som bar plakat eller var iförda t-tröjor med tryck till stöd för Ivan Golunov, samt dem som filmade demonstrationen.

Bland de gripna finns många medarbetare i välrenommerade ryska och internationella massmedier samt en medlem i presidentens officiella människorättsråd. Även oppositionsledaren Aleksej Navalnyj ingår bland de gripna.

Protesten sammanfaller med firandet av Rysslands nationaldag. Stadsförvaltningen hade beviljat tillstånd för en annan Golunovdemonstration om fyra dagar, men arrangörerna av denna har inget med dagens protest att göra.

Ivan Golunov, anställd vid den i Lettland baserade nyhetssajten Meduza, arbetade med ett undersökande reportage om begravningsbranschen där chefen för säkerhetstjänsten FSB i Moskva enligt uppgift skulle avslöjas som korrupt. Detta tros vara motivet bakom de fabricerade narkotikaanklagelserna.

Poliserna som grep Golunov är avstängda från sitt arbete medan ärendet granskas av Utredningsmyndigheten. Inrikesminister Vladimir Kolokoltsev har sagt att han också tänker begära hos president Putin att två ansvariga polischefer avskedas.

– Jag anser att oavsett yrkestillhörighet ska varje medborgares rättigheter alltid respekteras, sa ministern i går enligt nyhetsbyrån Tass.

Källa: OVD-info, Radio Svoboda, Tass