Gripanden av aktivister

Flera ledande aktivister rapporteras i helgen ha blivit gripna, däribland libertarianer och Navalnyjanhängare. Mest känd av de gripna är libertarianen Michail Svetov i Moskva.

Svetov meddelade på lördagskvällen på Twitter att hans wifi hade försvunnit, att någon täppt för titthålet i ytterdörren, och att det var underliga människor i trapphuset. Några timmar senare ska polisen ha ringt på med en husrannsakningsorder. Svetov fördes sedan till en polisstation.

Nyhetsbyrån Tass uppgav att Svetov greps inom utredningen om brott mot pandemirestriktionerna under den senaste tidens Navalnyjprotester. Hans advokat säger dock att det gäller gamla anklagelser om sexuellt utnyttjande av underårig från 2019.

Samma kväll greps även en annan libertarian, Sergej Bojko. Även här hävdade Tass att han gripits för brott mot pandemirestriktionerna medan andra uppgifter gjorde gällande att han hotas av ett administrativ arreststraff för att ha delat Navalnyjteamets tweet där de kallade till demonstrationerna i onsdags.

Samtidigt greps även förre stadsfullmäktigekandidaten Aleksandr Solovjov och släpptes vid tvåtiden på natten sedan han bötfällts för förseelse mot demonstrationslagen. Likaså greps under lördagen och söndagen en handfull personer kopplade till Navalnyj eller onsdagens protester, däribland en samordnare i Vladivostok. Den fängslade oppositionsledarens organisationer väntas denna vecka bli förbjudna så som extremistiska.