Gripna vid HBTQ-protest

Polisen i Sankt Petersburg grep i går elva deltagare i en HBTQ-protest. Även en ligist som hade örfilat en av protestdeltagarna greps.

Protestaktionen, kallad ”Tigandets dag”, startade vid det klassiska varuhuset Gostinij Dvor på den centrala Nevskijavenyn. Den inleddes med att aktivister stod utplacerade enskilt, bärande plakat som vittnade om förföljelse av HBTQ-personer. Budskapet var att homofobi och främlingsfientlighet uppmuntras av landets makthavare.

Enligt rysk lagstiftning ska så kallade enskilda protester inte kräva tillstånd. Ändå greps flera av protestdeltagarna av polisen redan i detta skede. På en video från aktionen syns hur en del av dem spjärnar emot när de dras in i en polisbuss.

Protesten fortsatte ändå med en planerad promenad längs Gribojedovkanalen mot Uppståndelsekyrkan. Ett fyrtiotal personer deltog, med plakat och tejpbitar över sina munnar för illustrera tigandet. Gripanden fortsatte att äga rum under promenaden. När processionen svängde in längs Gribojedovkanalen var färdvägen blockerad av polisbilar och man kom inte längre.

I ett videoreportage syns också hur ett ungt sällskap söker konfrontation med protestdeltagarna och hur en yngling ger en hård örfil åt en av aktivisterna innan han springer iväg. Polisen griper först gärningsmannens kamrat, men sedan honom själv och för in honom i polisbussen, under högljudda protester och fysiskt motstånd från två väninnor till dem.

Efter gripandet syns den örfilade aktivisten avböja att göra en polisanmälan mot ligisten.

Protestaktionens organisatör Aleksej Nazarov, från Heterosexuellas och HBTQ-personers allians för jämställdhet, förklarar i en kommentar att han tar gripandena med ro. Han anser att problemet egentligen handlar mindre om HBTQ än om kringskuren mötesfrihet i dagens Ryssland, och att det är en framgång i sig att unga människor vågar protestera. De gripna riskerar i första hand böter och har enligt uppgift lovats juridisk hjälp från två olika initiativgrupper för HBTQ-personer.

Källa: Radio Svoboda