Grudinin portad från dumavalet

Kommunisten Pavel Grudinin, som fick nästan 12 procent i det senaste presidentvalet, tillåts inte att ställa upp i dumavalet i september. Diskvalificeringen motiveras med påstådda tillgångar utomlands.

Affärsmannen Grudinin kom på andra plats i 2018 års presidentval med 11,77 procent av rösterna. Han har också sagt att han vill ställa upp i nästa presidentval 2024, om Kommunistpartiet nominerar honom.

Dock hindrades han 2019 från att ta plats i parlamentet, statsduman, där Kommunistpartiet ville sätta in honom som ersättare för den då avlidne ledamoten Zjores Alferov. Centrala valkommissionen stoppade tillsättningen efter att utländska bankkonton hade upptäckts. Detta möttes av protester från Kommunistpartiets sida.

Samma år uteslöts han också från kommunfullmäktige i Vidnoje, där han var ordförande.

Inför det stundande dumavalet ?? september ville Kommunistpartiet ha med Grudinin på sin federala partilista, vilket närmast skulle ha garanterat honom en plats i parlamentet. Centrala valkommissionen strök honom dock återigen, med hänvisning till att han ska äga aktier i ett företag registrerat på Belize. Grudinin förnekar innehavet. Han menar att beslutet är kopplat till ett fientligt övertagande av hans affärsverksamhet och att makthavarna är rädda för en stark, enad vänster. I dag torsdag fastställdes dock beslutet av Rysslands Högsta domstol.

Grudinin är med sin andraplats i det senaste presidentvalet en av Rysslands starkaste oppositionspolitiker, men som företagare och klassmotståndare samtidigt kontroversiell inom Kommunistpartiet. Förutom de utländska tillgångarna har han också en privat skandal i bagaget då det för några år sedan uppdagades att han höll sig med en andra familj där han hade två döttrar.