Häktning förlängd igen

Memorialledaren och minneshistorikern Jurij Dmitrijev får bli kvar i häktet en månad till, beslutar stadsdomstolen i Karelen. 27 juni blir det två år sedan han greps.

Rättegångsförhandling ägde rum i går och i förrgår och i samband med detta förlängdes alltså häktningen till 25 juli. Som iöst.nu tidigare har rapporterat pågår processen mot Dmitrijev bakom lyckta dörrar, eftersom han anklagas för att sexuellt ha våldfört sig på sin fosterdotter.

Anklagelsen möts med stark misstro och stöd för Dmitrijev har uttalats av hundratals kulturidkare, forskare, politiker och andra både i och utanför Ryssland. Nyligen ifrågasattes de även av EU som uppmanade Ryssland att släppa Dmitrijev ur häktet med hänvisning till risken att smittas av covid-19 där. En liknande vädjan hade gjorts i ett inhemskt upprop, publicerat i tidningen Novaja Gazeta, inför det förra häktningsbeslutet i början av maj.

Motivet bakom anklagelsen – menar de som försvarar Dmitrijev – är i själva verket hans trägna arbete sedan 1990-talet med att upptäcka, utforska och dokumentera de stalintida massgravarna i Sandarmoch och Krasnyj Bor i Karelen. Det historiska minnet av Stalins repression har blivit politiskt laddat under Vladimir Putins tid vid makten.

Tidigare deltog myndigheterna vid årliga minnesdagar i Sandarmoch. Det slutade de med 2016. Samtidigt lanserade historiker vid det statliga universitetet i Petrozavodsk en hypotes om att åtminstone en del av de döda i massgravarna kunde vara sovjetiska soldater som hade tillfångatagits och avrättats av Finland i fortsättningskriget.

Kort därefter, i december 2016, greps Dmitrijev första gången och anklagades för att ha tagit pornografiska bilder på fosterdottern.

Själv förklarade han att bilderna tagits för att dokumentera hennes hälsoutveckling, för de sociala myndigheternas skull. I januari 2018 släpptes han ur häktet och några månader senare friades han från den skamliga anklagelsen. Han dömdes dock för att ha innehaft ett upphittat och rostigt gammalt vapen till ett straff som täckte häktningstiden och räckte till ytterligare ett par månaders husarrest.

Domslutet överklagades dock av åklagaren – som till sin sida hade vunnit flickans mormor – och i juni 2018 ogiltigförklarades den friande domen. Några veckor senare greps han, nu anklagad för ännu värre sexuella övergrepp.