Högsta domstolen vill se urskillning i extremismmål

Den tatariske aktivisten Rafis Kasjapov dömdes förra hösten till tre års fängelse för att ha kritiserat Rysslands annektering av Krim, och erkändes av Amnesty som samvetsfånge.
Tataren Rafis Kasjapov dömdes förra hösten till tre års fängelse för att ha kritiserat Rysslands annektering av Krim, och erkändes av Amnesty som samvetsfånge.

Rysslands högsta domstol utfärdade i går en ny instruktion angående extremismmål. Hädanefter ska landets domstolar ta hänsyn till omständigheterna kring den påstått brottsliga handlingen.

Det handlar om åtal för brott mot strafflagens paragraf 282, spridande av hat, och om delning av material på internet. Enligt instruktionen ska domstolarna nu utgå från ”omständigheterna i sin helhet” och ”beakta sammanhanget” kring delningen.

Allt fler har på senare år bötfälls eller fängslats för påstådd extremism. Farliga ämnen att beröra har varit Krim, den ryska närvaron i Ukraina, religion, HBTQ-frågor, korruption och inlägg om gatuprotester.

Ibland är domsluten uppenbart absurda, åtminstone i mindre allvarliga administrativa mål. Fokus Ryssland har exempelvis rapporterat om en aktivist i Izjevsk som bötfälldes för att ha spridit naziprogaganda, då han kritiserat ett högerextremt möte och samtidigt publicerat bilder från detta där deltagarnas flaggor syntes. Även en publicist i Karelen dömdes till administrativ arrest för att utan särskilt uppsåt ha delat bilder på en gammal finsk stridsvagn, Karelens historiska flagga och ukrainska Högra sektorns symbol. Den gången försvarades domen av Karelens guvernör som offentligt rasade mot publicisten.

Källa: OVD-info