Ingen förundersökning om FSB-tortyr

Anarkisten Viktor Filinkov, som enligt uppgift torterades av säkerhetstjänsten FSB i januari, är fortsatt häktad och anklagad för att ingå i ett terrornätverk – medan tortyruppgifterna nu avskrivs av myndigheterna.

Det är Utredningsmyndighetens militära avdelning som efter att ha undersökt uppgifterna beslutat att inte inleda en formell förundersökning om övervåld. Enligt utredaren, kapten Sergej Valentov, har en specialist avfärdat Filinkovs egna uppgifter om omfattningen och arten av de skador FSB-männen gett honom. FSB hävdar själva att de gett honom två stötar med en elchockpistol medan Filinkov hävdar att det ska ha varit många gånger fler.

En så kallad samhällellig granskningskommission, ett slags grupp som i Ryssland får inspektera häkten, har bekräftat Filinkovs uppgifter men avfärdas av utredaren med att de ”uttrycker sig indignerat”. Tidningen Kommersant rapporterar att en övervakningsfilm som visade hur gruppen inspekterade Filinkovs skador har raderats, trots att gruppen tidigare fått veta att den inte skulle raderas utan skulle kunna användas som bevis. Filinkovs advokat Vitalij Tjerkasov från människorättsnätverket Agora har också tidigare bekräftat de omfattande skadorna.

Filinkov greps i januari, anklagad för att ingå i en påstådd terrororganisation kallad ”Nätet”. Han hävdar att han efter att ha gripits av FSB fördes ut i en skog där han torterades i timmar.

FSB uppger å sin sida att man approcherade honom på Pulkovoflygplatsen i Sankt Petersburg och föreslog att han skulle senarelägga sin avresa, för att i stället följa med och ”delta i utredningsoperativa åtgärder”. Detta ska han själv ha gått med på, men på vägen ska han ändå ha försökt rymma. FSB säger sig då ha gett honom två elchockstötar så att han inte skulle ”trilla ur bilen” och för att man inte visste om han var beväpnad med en kniv eller knogjärn. Efter att bilen stannat ska Filinkov sedan ha trillat och slagit sig själv.

Filinkov är fortsatt häktad och uppger att de FSB-män som torterade honom fortsätter att sätta press på honom. Under en biltransport till ett förhör ska de ha hotat och förolämpat honom ”på kriminell slang” samt ha sagt att ”du och Agora kommer att ruttna i fängelse”.

Den påstådda terrorgruppen Nätet sägs vara baserad i Penza och ha förgreningar till bland annat Sankt Petersburg. Även andra som gripits i fallet har uppgett att de torterats, och i flera fall har skadorna kunnat bekräftas. Pavel Tjikov, ledare för advokatnätverket Agora, säger att en rättegång får utvisa huruvida anklagelserna om terrorism stämmer men att han inte hyser några tvivel om att de flesta av de anklagade verkligen har blivit utsatta för tortyr.

Källa: Kommersant 1, 2