Inget fängelse för Putindocka

Den regionala domstolen i Perm mildrade i går fängelsedomen mot en aktivist, som hade satt upp en Putindocka där presidenten stämplades som lögnare och krigsförbrytare.

Vid en stolpe utanför det centrala varuhuset i Perm dök i november 2018 en skyltdocka upp, iklädd fångdräkt och med president Vladimir Putins ansikte. Textlappar på bröst och i panna stämplade denne som ”krigsförbrytare” och ”lögnare”.

På Youtube publicerades samtidigt en video där några personer i kamouflagekläder ledde dockan till platsen och fäste den vid stolpen.

Följande månad sattes också plakat upp på olika platser i staden, med en bild på Putin och en ”nyårshälsning” som informerade om att skatterna och pensionsåldern skulle höjas. (Höjningen av pensionsåldern var ett kontroversiellt politiskt beslut 2018.)

I augusti föll domarna i domstolen i Leninräjongen i Perm. Tre personer hade anklagats för brottet huliganism. De 22-årige Aleksandr Sjabartjin, som varit aktiv i oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs rörelse – och som administrerade Youtubekanalen där dockfilmen publicerats – dömdes till två års fängelse.

En annan aktivist, 19-årige Danila Vasiljev, fick en ettårig villkorlig dom. En tredje aktivist, 26-åige libertarianen Aleksandr Etkin – känd under pseudonymen Kotov – friades från brottsanklagelsen.

Människorättsorganisationen Memorial erkände Sjabartjin som politisk fånge.

Samtidigt överklagades domstolens beslut av både av försvarssidan och av åklagaren. Den senare menade att den var för mjuk. Den regionala domstolen i Perm valde i går ändå att lindra straffet, från ett reellt fängelsestraff för Sjabartjin till ett villkorligt.

Det friande beslutet om Etkin och den ettåriga villkorliga domen mot Vasiljev står fast.

Sjabartjin hade suttit häktad sedan den första domen föll 18 augusti, men försattes i går på fri fot.