Internetmanifestation i Moskva

En manifestation för internetfrihet samlade i går över femtontusen deltagare i Moskva. Man protesterade mot en ny lag som håller på att antas och som ska göra det möjligt att stänga av Ryssland från övriga internet.

Bakom manifestationen stod ett icke-registrerat libertarianskt parti, men även oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj hade uppmanat sina anhängare att gå dit. Enligt aktivistgruppen Vita räknaren – som gjort det till sin uppgift att fastställa antalet deltagare i demonstrationer – hade femtontusen personer passerat polisens metalldetektorer medan ytterligare några tusen inte hann göra det innan mötet var över. Arrangörerna menar att polisen avsiktligt bromsade inpasseringen, något som också ledde till att man kom i gång en timme senare än tänkt.

Polisens egen uppskattning av deltagarantalet låg på drygt sextusen.

Mötet hade fått tillstånd i förväg men ändå greps 16 personer innan man börjat, de flesta organisatörer. Ytterligare 13 personer ska ha gripits under själva manifestationen. Enligt uppgift från en av arrangörerna krävde polisen att få se tillstånd för de blåa ballonger man hade tagit med sig, och likställde dessa med drönare. Man ska även ha beslagtagit banderoller. De gripna anklagas för upprepad förseelse mot demonstrationslagen vilket kan resultera i dryga böter eller arreststraff.

I flera andra städer ägde mindre tillståndsgivna manifestationer rum.

I Sankt Petersburg hade myndigheterna nekat det libertarianska partiets demonstrationsansökan. I stället genomförde man tillsammans med rörelsen AgitRossija en icke-tillståndsgiven aktion vid den ryska kommunikationsinspektionen Roskomnadzors kontor. Två personer greps men släpptes senare utan att någon polisanmälan hade upprättats mot dem.

Lagen som håller på att antas i statsduman går ut på att den ryska delen av internet ska kunna stängas av från omvärlden, officiellt i händelse av en västlig cyberattack. Demonstranterna menar att lagen kommer att kunna missbrukas mot friheten på internet. Bakom lagförslaget står bland andra dumaledamoten Andrej Lugovoj, mest känd för att 2006 ha giftmördat den avhoppade säkerhetsmannen Aleksandr Litvinenko i London.

Källa: Radio Svoboda