Jablokoprotest mot övergrepp

Det liberala oppositionspartiet Jabloko – vars tidigare ledare Grigorij Javlinskij är en av kandidaterna i presidentvalet i mars – protesterar mot vad man betraktar som en serie politisk motiverade övergrepp i Sankt Petersburg.

I ett skriftligt uttalande tolkar partiets ordförande Emilija Slabunova och ledaren för dess grupp i Sankt Petersburgs stadsfullmäktige Boris Visjnevskij en serie händelser den senaste tiden som en avsiklig signal om att ingen går säker inför presidentvalet.

Bland annat hittades den mångårige oppositionsaktivisten Konstantin Sinitsin död 26 januari. Massmedia har förklarat Sinitsins död med ett fyllebråk, något som Jabloko ifrågasätter. Vid Sinitsins begravning ska man enligt Jabloko ha sett skador på hans kropp som tyder på ett avsiktligt mord.

29 januari överfölls också människorättsförsvararen Dinar Idrisov i en portgång, i samband med att han fotograferade Navalnyjanhängarnas demonstration för en valbojkott. Tre män misshandlade Idrisov brutalt och enligt honom själv ”professionellt” innan boende i huset kom ut i portgången och skrämde bort gärningsmännen. Idrisov tror att överfallet motiverades av hans fotodokumentation av olika demonstrationer och av hans ifrågasättande av fabricerade terroranklagelser.

Terroranklagelser har nyligen riktats mot den ryska anarkistiska rörelsen. Dagarna innan misshandeln av Idrisov greps tre aktivister – Viktor Filinkov, Igor Sjisjkin och Ilja Kapustin – och ska enligt egen utsago ha misshandlats av säkerhetstjänsten FSB:s medarbetare.

Filinkov säger sig ha torterats i skogen under flera timmar i syfte att tvinga fram ett erkännande att han ingår i en filial till en påstådd terrororganisation i staden Penza. Skadorna har beskrivits i detalj av av hans advokat, Vitalij Tjerkasov från människorättsnätverket Agora, och bekräftas även av andra observatörer. Bland annat har Filinkov ett stort antal märken från en elchockpistol.

Även från Penza finns uppgifter om tortyr. Fallet har av sajten OVD-info satts i samband med de tidigare tillslagen mot den mystiske Vjatjeslav Maltsevs rörelse. Detta är litet underligt, eftersom Maltsevrörelsen är nationalistisk och saknar uppenbara kopplingar till den anarkistiska miljön. Maltsev, som från exil i Frankrike i höstas försökte iscensätta en ”revolution”, betraktas också av många som myndighetsprovokatör.

Advokaten Vitalij Tjerkasov säger i en intervju med Radio Svoboda att han förvånas över hur öppet FSB nu tillgriper olagliga metoder. Han tolkar det som att de fått fria händer att fabricera ett terroristfall inför presidentvalet i mars.

Källor: Jabloko, Fontanka, Radio Svoboda