Julia Latynina flyr Ryssland

Den kända journalisten Julia Latynina har lämnat Ryssland och tänker inte komma tillbaka den närmsta tiden. Detta efter att hennes bil bränts upp.

Bilen brann upp fullständigt på morgonen 3 september. Några dagar senare meddelade Latynina att polisen funnit att den samtidigt hade fattat eld på tre olika ställen, varför branden måste ha varit anlagd. Eftersom den ägde rum vid en tidpunkt då hon normalt brukade använda den befarar hon att avsikten var att inte bara bilen skulle brinna upp.

Det var inte den första attacken mot Latynina. I juli ska hennes hus ha utsatts för ett angrepp med något slags giftig gas. Och för ett drygt år sedan hällde en okänd man avföring över Latynina utanför radiokanalen Echo Moskvys redaktion. Mannen, som bar hjälm, sprang bort till en medbrottsling som väntade på en motorcykel varefter de båda försvann iväg.

Latynina arbetar för Echo Moskvy och för den frispråkiga tidningen Novaja Gazeta, internationellt känd bland annat genom sin tidigare medarbetare Anna Politkovskaka som mördades 2006. Överfallet förra året satte Latynina själv i samband med tidningens rapportering om affärsmannen Jevgenij Prigozjin.

Prigozjin är från Sankt Petersburg. Under sovjettiden dömdes han för flera brott, men gjorde senare karriär inom affärslivet och betraktas som en av stadens mer inflytelserika miljardärer. Han är känd för sina restauranger som bland annat stått värd för flera av president Putins middagar.

Under senare tid har han även kopplats till den så kallade trollfabriken i Sankt Petersburg – där avlönade internetsurfare fyller diskussionstrådar med Kremlvänliga budskap – och till ryska paramilitära enheter i Ukraina och Syrien. Hans företag har också fått teckna omfattande kontrakt med olika myndigheter, däribland den ryska krigsmakten och Moskvas skolbespisningssystem.

Även Latyninas föräldrar har lämnat landet, meddelar hon.

Källor: Mediazona 1, 2, 3, 4, Echo Moskvy, Novaja Gazeta