Kadyrovtorped fast i Georgien

Georgien har häktat en man som på uppdrag av Ramzan Kadyrov ska ha planerat att mörda en Putinkritisk journalist i landet.

I måndags avslöjade den georgiska tv-kanalen Huvudkanalens chef, Nika Gvaramia, att landets myndigheter gripit en lönnmördare utskickad av Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov – för att mörda kanalens journalist Georgi Gabunia. Motivet ska vara Gabunias uppmärksammade förolämpning av Rysslands president Vladimir Putin för ett år sedan.

Enligt Gvaramia kom tipset om lönnmördaren – en man som kallar sig Vasambek Bokov – från Ukraina. Georgiska myndigheter ska utan större entusiasm ha följt upp tipset med telefonavlyssning och buggning. Därpå såg man sig tvungna att gripa Bokov för att hindra mordet.

Bokovs uppdragsgivare ska alltså vara Kadyrov, som förmodas ha mördat även andra kritiker av Putin och sig själv – däribland den ryske oppositionsledaren Boris Nemtsov 2015 och journalisten Anna Politikovskaja 2006. Kadyrov tros också ha varit inblandad i flera tidigare attentat i utlandet, bland annat överfallet på youtubaren Tumso Abdurachmanov i Gävle i februari.

Bokov vistades veckorna innan gripandet i Pankisidalen i Georgien, där det bor många tjetjener. Lokalbefolkningen hade dock getts intrycket att Bokov lämnat Tjetjenien på grund av meningsskiljaktigheter med Kadyrov.

På tisdagen bekräftade den georgiska säkerhetstjänsten att Bokov gripits inom ramen för utredningen av ett beställningsmord, men att han anklagas för att ha haft falska identitetshandlingar. Man säger sig ha samarbetat med Interpol i ärendet.

Det var i tv-kanalen Rustavi 2 som Gabunia 7 juli förra året utgjöt sig över Putin i en anmärkningsvärt grov tirad, där han bland annat kallade denne ”stinkande ockupant” och önskade honom att brinna i helvetet tillsammans med sin mor och far.

Tiraden väckte bred kritik. Till och med landets tidigare president Micheil Saakasjvili – som ledde landet under det korta kriget mot Ryssland 2008 – menade att det var oacceptabelt till sin form, även om man kunde ha förståelse för budskapet. Rustavi 2 stängde tillfälligt ned sina sändningar och bad sedan offentligt om ursäkt.

Kanalens direktör Gvaramia och Gabunia startade senare en ny kanal, Huvudkanalen.

Där får Saakasjvili ofta kritisera landets maktparti som leds av en mer prorysk oligark, Bidzina Ivanisjvili. Saakasjvili är dock i sin frånvaro dömd till tre och ett halvt års fängelse för att ha överträtt sina maktbefogenheter. Han har under senare år varit mer engagerad i just Ukrainas politik.

Ramzan Kadyrov menade för ett år sedan att Gabunia hade förolämpat inte bara Putin utan alla Rysslands medborgare, och att journalisten skulle behöva ”gömmas bakom sjudubbla stängsel” för att slippa sitt välförtjänta straff.

I går kommenterade Kadyrov också den senaste utvecklingen i sin Telegramkanal. Där skrev han att om han skickar ut någon på ett hemligt uppdrag så kommer ingen att få reda på det, särskilt inte i det efterblivna Georgien. Han uppmanar också georgiska myndigheter att uppfostra Gabunia och journalisten själv att få ordning på sitt förnuft. ”Annars – jag upprepar detta – förblir han min fiende”, skriver Kadyrov.