”Kadyrovtsy” gripna i Turkiet

En grupp Kadyrovlojalister ska ha gripits i Turkiet misstänkta för att vara utsända att hämnas. Exiltjetjener bekräftar att fyra av gruppens medlemmar är tjetjener och namnger även den förmodade ledaren.

Ytterligare två ska ha ukrainskt och uzbekiskt medborgarskap, men vara av okänd etnicitet. Gripandet ska ha skett 9 oktober men offentliggjordes först i förrgår av turkiska myndigheter. Gruppen ska ha köpt vapen för att ge sig på oppositionella tjetjener.

Den Kadyrovkritiske affärsmannen och bloggaren Chasan Chalitov bekräftar att åtminstone fyra av de gripna själva är tjetjener och säger att deras ledare heter Beslan Rasajev.

Tidigare uppgifter från den tjetjenska diasporan gör gällande att gruppen planerade att attackera just Chalitov och Rustam Azjijev. Den senare ska ha varit en av ledarna för tjetjenska jihadister i Syrien. Båda anses ligga bakom misshandeln av en Kadyrovutsänd man i Istanbul i början av september.

Misshandeln följde på att delar av diasporan gått samman kring Telegramkanalen Security Turkey för att försvara sig mot Kadyrovs utsända. Kanalen publicerade en video av misshandeln. De påstod sig inte själva ligga bakom, men stödde tilltaget helhjärtat. Det misshandlade ombudet ska tidigare ha lurat exiltjetjener att återvända till Tjetjenien där de gripits.

Förutom att misshandlas ska han ha tvingats att kritisera Kadyrov inför kameran under hot om att hans fru och barn skulle dödas.

Senare i september sökte ombudets släktingar hemma i Tjetjenien upp de förmodade överfallarnas släktingar, däribland Chalitovs, och utlyste blodshämnd. Videoinspelningar av besöken lades upp på Kadyrovlojala kanaler i sociala media.

Blodshämnd är en tradition som Kadyrovregimen gjort halvhjärtade försök att avveckla, genom att inrätta en försoningsnämnd 2010. Trots detta har Ramzan Kadyrovs topptjänstemän ibland själva förklarat blodshämnd, så som mot den populäre Youtubaren Tumso Abdurachmanov som sedan också överfölls i svenska Gävle. Andra attentat varav en del med dödlig utgång har även tidigare ägt rum i såväl Turkiet som i EU-länder.