Känd rysk MR-försvarare attackerad

Andrej Jurov efter zeljonka-attacken förra veckan. Foto: Radio Liberty
Andrej Jurov efter zeljonka-attacken förra veckan.
Foto: Radio Liberty

Människorättsförsvararen Andrej Jurov angreps förra veckan av två okända män i staden Voronezj i södra Ryssland.  Organisationen Human Rights Watch uppmanar ryska myndigheter att utreda attacken för att förhindra att fler människorättsförsvarare drabbas.

Förra tisdagen angreps Andrej Jurov utanför människorättshuset i Voronezj, där flera ideella organisationer har sina kontor. Två maskerade man sprejade zeljonka, en illgrön färg som innehåller alkohol, i ansiktet på honom. Efter angreppet uppsökte Andrej Jurov en klinik och en läkare konstaterade att han hade fått en kemisk brännskada på högra ögats bindhinna. Enligt Human Rights Watch polisanmälde Jurov angreppet samma dag.

Andrej Jurov är medlem i den ryska presidentens människorättsråd, hedersordförande i organisationen Youth Human Rights Movement och expert åt Moskvas Helsingforsgrupp. Han har aktivt följt utvecklingen i Ukraina de senaste sju månaderna och är med i en kommission som bevakar människorättsläget på Krim. Human Rights Watch uppmanar nu den ryska polisen att utreda om Jurov angreps på grund av sitt människorättsarbete i Ryssland och på Krim.

– Människorättsförsvarare ska inte straffas för sitt arbete. Utreds inte händelsen riskerar andra människorättsförsvarare att också utsättas för angrepp. Ryska myndigheter bör klargöra att de inte tolererar hot och våld mot dem som säger vad de tycker, säger Tanja Cooper, Rysslandsforskare hos Human Rights Watch.

Källa: Human Rights Watch, Radio Liberty