Känd Sotjibloggare i häkte

Aleksandr Valov, som driver den populära Blog Sotji, sitter sedan två veckor i häkte anklagad för utpressning av en parlamentsledamot.

Valovs blogg är den enda lokala plattform som granskar korruption i staden Sotji, inte minst miljöförstöring i samband dels med vinter-OS för fyra år sedan och dels med lokala makthavares lyxbyggnationer. Två sådana artiklar, från 2016, handlade om hur affärsmannen och parlamentsledamoten Jurij Napso hade byggt en simbassäng i anslutning till sin lägenhet – på en allmän badstrand.

Där nämndes också att Napso under fem år som parlamentsledamot inte hade hållit ett enda anförande. En registrerad följare av bloggen skrev därutöver att korpulente Napso var ”den tjockaste parlamentsledamoten”.

För detta dömdes Valov och en annan bloggmedarbetare i september förra året att böta en respektive en halv miljon rubel, och att radera texterna i fråga.

19 januari i år stormade så en insatsstyrka från säkerhetstjänsten FSB Valovs lägenhet och grep honom.

Valovs advokat Aleksandr Popkov från människorättsnätverket Agora berättar för Radio Svoboda att Valov nu sitter häktad, anklagad för utpressning av Napso. Valov nekar till anklagelsen och menar själv att han häktats av politiska skäl inför det förestående ryska presidentvalet 18 mars.

Enligt en annan advokat, som tidigare har företrätt Valov men nu inte tillåts göra det, påstås denne ha krävt och erhållit trehundratusen rubel i två omgångar för att ta bort texterna om bassängen. Pengarna ska ha betalats ut av en assistent till Napso. Valov medger att han gjort affärer med assistenten i fråga men hävdar att han inte visste att denne arbetade för Napso. Valov ska enligt egen utsaga ha erbjudit honom sina tjänster som reklammakare.

Jurij Napso, som sitter i statsduman för Vladimir Zjirinovskijs parti LDPR, handlar med fastigheter och olja och äger bensinstationer. Hans licentiatavhandling i historia har avslöjats som fylld med plagiat.

Källa: Radio Svoboda