Kända politiker gripna

Flera kända oppositionspolitiker greps på lördagen under ett demokratiforum i Moskva. De har sannolikt böter att vänta för att ha samverkat med en ”oönskad” utländsk organisation.

Forumet organiserades av projektet Förenade demokrater, bakom vilket uppenbarligen anses stå det ”oönskade” Öppna Ryssland. Detta är i alla fall den organisation som de gripna lades till last att ha samverkat med. Bland de gripna finns Jekaterinburgs förre borgmästare Jevgenij Rojzman och oppositionspolitikerna Ilja Jasjin, Julija Galjamina och Vladimir Kara-Murza.

Projektet Förenade demokrater vill enligt sin hemsida utgöra ett stöd för icke-regimtrogna och demokratiskt sinnade kandidater i lokalval. Man har de senaste åren rönt viss framgång i val till stadsdelsnämnder i Moskva och Sankt Petersburg. Den kände före detta parlamentsledamoten Dmitrij Gudkov är ett av affischnamnen på hemsidan.

Lagen om ”oönskade” utländska organisationer infördes 2015, i spåren av den mer uppmärksammade lagen om ”utländska agenter”.

Medan ”agentorganisationerna” är ryska organisationer – inte minst människorättsorganisationer – som tar emot utländskt bistånd och ägnar sig åt exempelvis opinionsbildning, så är utländska ”oönskade” organisationer just utländska och i många fall biståndsgivare till just ”agentorganisationerna”.

Agentorganisationerna tillåts verka men måste med täta intervall redovisa vad de håller på med till det ryska justitieministeriet, och i alla sina informationsmaterial markera att de är ”agenter”. Många har dömts till dryga böter efter att inte självmant ha registrerat sig som ”agenter”.

De oönskade organisationerna är å sin sida helt förbjudna att verka i Ryssland. För närvarande finns ett trettiotal sådana, även om många av den i praktiken är olika delar av samma organisation. Nyligen föll den första straffrättsliga domen för att ha brutit mot lagen om oönskade: det var just Öppna Rysslands samordnare i Rostov-vid-Don, Anastasija Sjevtjenko, som fick ett villkorligt fyraårigt fängelsestraff.