Kara-Murza också FSB-måltavla

Oppositionspolitikern Vladimir Kara-Murza förgiftades av samma mordkommando som Aleksej Navalnyj. Det avslöjar Bellingcat och The Insider i ännu en artikel baserad på normalt oåtkomliga uppgifter.

Som iöst.nu rapporterade var Kara-Murza våren 2015 nära att dö efter vad som tycktes vara en avsiktlig förgiftning. Två år senare återkom liknande akuta symtom efter vad som framstod som ett andra mordförsök.

Bellingcat avslöjade nyligen sensationella detaljer om ett giftmordskommando inom FSB som ska ha legat bakom novitjokförgiftningen av den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj i augusti. I en raffinerad busringning fick Navalnyj själv en av kommandots medlemmar, FSB-mannen Konstantin Kudrjavtsev, att berätta om det misslyckade mordförsöket.

Kommandot verkar även vara inblandat i flera andra, mindre uppmärksammade, politiska förgiftningar.

Och för två veckor sedan presenterade alltså Bellingcat och The Insider uppgifter om att Kudrjavtsev ska ha varit en av flera av kommandots medarbetare som följde efter Kara-Murza på resor i Ryssland vid tiden för de båda förgiftningarna.

Vid det första tillfället tros kommandot, liksom i fallet Navalnyj, ha applicerat gift på Kara-Murzas kalsonger. Han insjuknade först ett par dagar efter resan – förmodligen för att det var då han bytte till kalsongerna i fråga. Vid det andra tillfället tros kommandot ha strukit gift på hans tandborste. Han tog då med sig denna och använde den först senare under dagen, varefter han insjuknade.

Vladimir Kara-Murza ska också själv ha ringt upp en av mordkommandots medlemmar, Roman Mezentsev, men denne lade på när Kara-Murza presenterade sig.

Efter den andra förgiftningen analyserades ett blodprov från Kara-Murza av amerikanska FBI. Myndigheten bekräftade i allmänna ordalag att denne hade blivit avsiktligt förgiftad, men ville inte säga av vad. Det spekuleras nu att man höll tillbaka uppgiften i en uppgörelse med de ryska säkerhets- och underrättelsetjänsterna – vars chefer då besökte USA.