Karelens guvernör rasar mot arresterad skribent

Guvernör Aleksandr Chudilajnen.
Guvernör Aleksandr Chudilajnen.

Karelens guvernör Aleksandr Chudilajnen försvarar domen mot en lokal publicist med hänvisning till terrorism och främmande underrättelsetjänster.

Det var i fredags som Vadim Sjtepa, känd som regimkritisk publicist och skribent, dömdes till ett dygns arrest för bilder han lagt upp på sina konton i sociala medier. Redan i november bötfälldes han för samma bilder och han döms nu återigen för att inte ha tagit bort dem.

Bilderna föreställde och jämförde olika naziliknande symboler på ett enligt Sjtepa ironiskt sätt. Något särskilt budskap fanns inte i publiceringarna. Bland motiven fanns en finsk gammal stridsvagn som Sjtepa hade sett på resa i grannlandet, en bild från ukrainska Högra sektorn, och Karelens historiska flagga.

Sjtepa greps av polisens extremismavdelning och fördes till domstol. Där befanns han ha gett spridning åt en extremistisk organisations symboler vilket är förbjudet enligt den administrativa lagens paragraf 20.3. Karelens journalistförbund har protesterat mot domen. Sjtepa själv tycks ta den med viss ro: dess värsta konsekvens var att han missade ett flyg till Tyskland.

Karelens guvernör Aleksandr Chudilajnen reagerade dock starkt på fallet. I en lång kommentar ger han domen sitt stöd, hänvisar till president Putins tal till nationen föregående dag, och drar paralleller till kriget mot Nazityskland. Chudilajnen citerar Stalin och varnar för de femtekolonnare som i Karelen har motsatt sig Krims anslutning till Ryssland:

– Varken höger eller vänster, liberaler eller radikaler, kommer att lyckas splittra vårt land, hur mycket de än försöker med pengar och stöd från utländska underrättelsetjänster och terrorgrupperingar, säger han.

Källor: Karelens nyhetsportal 1, 2SOVA-centret, Facebook