Kasjapovs tatarorganisation förbjuds

Tatariska samhällscentret, som grundats av den politiske fången Rafis Kasjapov, stämplas som extremistiskt och förbjuds att verka.

Beslutet fattades av stadsdomstolen i Naberezjnyje Tjelny, den ryska delrepubliken Tatarstans näst största stad.

Anledningen till förbudet är oklar men centrets tidigare ordförande Rafis Kasjapov dömdes hösten 2015 till tre års fängelse, formellt för att ha spridit hat mellan folkgrupper och för uppmaningar riktade mot Rysslands territoriella integritet. Bakgrunden var hans kritik mot Rysslands annektering av Krim och dess förföljelse av den tatariska folkgruppen där.

Kasjapov är erkänd som samvetsfånge av Amnesty international. Även ryska Memorial betraktar honom som politisk fånge.

Han avtjänar sitt straff i den nordliga delrepubliken Komi, enligt medierapporter under närmast omänskliga fängelsevillkor. Kasjapov har vid ett tillfälle varit nära att dö av blodtrycksfall och han ska även ha diagnosticerats med magsår.

Även andra fångar behandlas illa i de fängelser han vistats i, men Kasjapov tycks vara särskilt hårt utsatt som straff för att han spritt information om missförhållandena till omvärlden.

Företrädare för stadsdomstolen i Naberezjnyje Tjelny uppger för nyhetsbyrån Interfax att man redan 2004 beordrade Tatarstans samhällscentrum att lägga ned, men att organisationens medlemmar ändå har fortsatt verksamheten. Organisationen grundades på 1990-talet av Rafis Kasjapov och hans bror och har verkat för bevarandet av tatarernas nationella identitet, språk och kultur.

Källa: RBK, Idel.Realii