Kasjins misshandlare häktad

Den man som 2010 ska ha misshandlat journalisten Oleg Kasjin är nu häktad, för att med tortyr ha tvingat en fabriksdirektör att erkänna planeringen av dådet.

Den häktade Vjatjeslav Borisov ska tillsammans med två andra ha begått överfallet på Oleg Kasjin, känd journalist, i Moskva i november 2010. Med hjälp av ett armeringsjärn åsamkade de honom bland annat allvarliga skallskador, och Kasjin var nära döden. Händelsen blev mycket uppmärksammad, bland annat lovade den dåvarande presidenten Dmitrij Medvedev att de ansvariga för brottet skulle hittas och straffas.

Kasjin pekar själv ut Borisov som den som höll i armeringsjärnet. Kasjin menar också att bakom misshandeln stod Andrej Turtjak, dåvarande guvernör i Pskovlänet och numera partisekreterare för maktpartiet Enade Ryssland.

Motivet var att Kasjin hade förolämpat Turtjak. Denne ska ha krävt en ursäkt men inte fått någon. Som organisatör av överfallet har Kasjin också pekat ut Aleksandr Gorbunov, en gammal vän till Turtjak och direktör för en försvarsindustriell fabrik i Sankt Petersburg som ägs av Turtjaks familj.

Gärningsmannen Borisov har hållit sig undan i Mahiljou i Belarus under flera år, men återvände hem och greps i Sankt Petersburg i december. Detta blev känt först i går. Borisov anklagas dock inte för överfallet på Kasjin utan för att 2014 ha kidnappat Gorbunov och misshandlat honom, tills denne i en videoinspelning erkände att han låg bakom överfallet på Kasjin.

Två andra som deltog i tortyren – och även i överfallet på Kasjin – dömdes i somras till sex års fängelse för att ha varit med och kidnappat Gorbunov. Även de har bekräftat Turtjaks och Gorbunovs roll i Kasjinfallet. Varken den ene eller den andre eller de tre gärningsmännen har dock ställts till svars för just överfallet på Kasjin.

Bakom de bisarra turerna i fallet står enligt Kasjin säkerhetstjänsten FSB och den statsstyrda försvarsindustrin. Kasjin uppger i en tv-intervju att Borisovs vistelse i Belarus bekostades av den ryska militära inköpsmyndigheten. Han menar också att både Gorbunov och Turtjak skyddas genom sina förbindelser på hög nivå. I Turtjaks fall rör det sig om självaste president Putin, i Gorbunovs den förre Sankt Petersburgsguvernören Valentina Matvienko.

Källor: Novaja Gazeta, Fontanka, Dozjd (fortsättning)