Kidnappad i terrorrättegång

I Ryssland pågår nu rättegången mot en ukrainsk yngling som för snart ett och ett halvt år sedan försvann från Homel i Belarus, av allt att döma kidnappad av rysk säkerhetstjänst.

Det var 24 augusti 2017 som 19-årige Pavel Grib försvann efter att ha träffat sin ryska flickvän – som bor i Krasnodar i södra Ryssland – på järnvägsstationen i belarusiska Homel.

Spekulationer uppstod snart om att den ryska säkerhetstjänsten FSB hade rövat bort honom och efter någon vecka bekräftade man att han satt häktad i ryska Krasnodar. Grib står anklagad för att ha uppmanat den 17-åriga flickvännen att spränga en bomb i sin skola vid skolavslutningen, som hämnd för Rysslands aggression i Ukraina. Han nekar till anklagelsen och menar att tidigare erkännanden var framtvingade med våld.

Enligt ryska säkerhetsmän och poliser rövades Pavel Grib inte alls bort från Homel utan greps lagligt på tågstationen i ryska Jartsevo i Smolensklänet. Säkerhetsmännen ska ha anlänt dit efter något slags tips och fattat misstanke mot yngligen som planlöst vankade omkring på plattformen och såg sig om. Efter att ha tagit med honom till stationen ska de ha kontrollerat hans fingeravtryck och funnit att han var efterlyst för terrorplanerna.

Andra, mer rimliga uppgifter, gör gällande att FSB-männen pressat flickvännen att arrangera mötet i Homel för att där kunna kidnappa Grib.

Pavel Grib uppger nu själv inför rätten att han efter att ha träffat flickan skulle återvända hem till Ukraina när fem män i jeans och svarta jackor drog en huva över hans huvud och körde iväg med honom. Han ska därefter ha misshandlats i en skog och sedan förts till en gymnastiksal där man hotade att hänga upp honom i fötterna vid en ribbstol och band fast hantlar vid hans händer.

Källor: Novaja Gazeta, tut.by, gomel.today