Koltjenko bryter hungerstrejk

Efter en vecka bryter terrordömde ukrainaren Aleksandr Koltjenko sin hungerstrejk. Regissören Sentsov fortsätter dock sin och Ukraina vill utväxla honom och andra ukrainare mot tillfångatagna ryska medborgare.

Anarkisten Aleksandr Koltjenko, en av flera ukrainare som dömdes för påstådd planering av flera terrordåd mot Rysslands annektering av Krim, började 31 maj hungerstrejka i sympati med sin meddömde Oleg Sentsov. I går meddelade dock hans advokat Andrej Lepechin att Koltjenko bryter strejken. Anledningen är hans snabbt försämrade hälsotillstånd. Enligt advokaten har Koltjenko förlorat vikt, är mycket svag, och hade börjat tappa medvetandet. Sedan några dagar var han också inlagd på fängelsets sjukmottagning.

Oleg Sentsov, den ukrainske regissör som alltsedan fängslandet stått i centrum för omvärldens sympatier, har hungerstrejkat sedan 14 maj. Han hade förberett sig genom att under någon månad stegvis minska sitt födointag. Tidigare har dock meddelats att han gått med på att inta vissa näringsämnen i begränsad mängd.

Sentsov kräver att 63 ukrainare som sitter fängslade i Ryssland av politiska skäl ska släppas. Han har inte inkluderat sig själv i den listan. Koltjenkos hungerstrejk hade därför som krav att Sentsov skulle friges.

Häromdagen meddelade det ukrainska parlamentets vice talman Iryna Herasjtjenko att man erbjudit Ryssland att utväxla 23 fängslade ryska medborgare mot ukrainarna. Hon kritiserade samtidigt Ryssland för att inte visa något intresse för detta.

Herasjtjenko är en av Ukrainas representanter i den trepartsgrupp som är knuten till Minskprotokollet om reglering av kriget i östra Ukraina. I gruppen ingår förutom Ryssland och Ukraina även OSSE.

Nyligen har det också spekulerats om att den gripne chefen för nyhetsbyrån RIA Novosti Ukraina, Kirill Vyshinskij – som är ukrainsk medborgare – skulle komma att användas i en utväxling. Vysjinskij greps 15 maj och anklagas för förräderi genom att ha bistått annekteringen av Krim och ha stöttat utbrytarrepublikerna i östra Ukraina. Den ukrainska säkerhetstjänsten SBU meddelade i går att man ur Vysjinskijs bankfack har beslagtagit kontanter till ett värde av omkring två miljoner kronor, en antik liten pistol, samt Vysjinskijs anställningssavtal med den ryska nyhetsbyrån Rossija Segodnja (tidigare RIA Novosti).

Källor: Radio Svoboda 1, 2, 3; SBU