Koltjenko i hungerstrejk

Den ukrainske anarkisten Aleksandr Koltjenko ansluter sig i dag till filmregissören Oleg Sentsovs hungerstrejk. Det meddelar hans advokat Andrej Lepechin från människorättsnätverket Agora.

Sentsov och Koltjenko är båda dömda för att ha ingått i en terrorgrupp, som planerat olika sprängdåd mot det ryska övertagandet av Krimhalvön för fyra år sedan. Koltjenko avtjänar ett tioårigt straff och Sentsov som påstås vara gruppens ledare ett tjugoårigt. Domen bygger på vittnesmål framtvingade under tortyr och har ifrågasatts av omvärlden. Framförallt Sentsov har erhållit brett internationellt stöd.

Sedan 18 dagar hungerstrejkar Sentsov med kvar på att samtliga ukrainska politiska fångar i ryska fängelser, totalt 64 personer, ska friges. Han har inte inkluderat sig själv i listan.

Nu meddelas att även Koltjenko med början i dag inleder en hungerstrejk. Hans krav är att Sentsov ska friges. Tidigare ska Koltjenko ha avrått Sentsov från att fortsätta hungerstrejken och han ska även ha skrivit ett brev till Putin med krav om ingripande från denne.

Förutom Koltjenko rapporteras två andra fångar ha anslutit sig till hungerstrejken: den ukrainske militären Aleksandr Sjumkov och den ryske demonstranten Stanislav Zimovets, som är dömd för att ha kastat en tegelsten på en polis vid de stora demonstrationerna mot korruption 26 mars förra året. Fängelset förnekar dock att Zimovets bedriver någon hungerstrejk.

Sentsovs hälsa uppges av fängelsets sjukvårdare vara ”tillfredsställande”. Sedan några dagar går han med på att inta vissa näringspreparat i begränsad mängd.

TV-journalisten och oppositionspolitikern Ksenija Sobtjak uppgav i dag att hon hade varit i kontakt med Sentsov, och att denne var ”smal och blek” och hade tappat två tänder. ”Talade just personligen med Oleg Sentsov på videotelefon”, skrev Sobtjak på Twitter. ”Försökte övertala att avsluta hungerstrejk. Men han är beslutsamt inställd och undanber sig övertalningsförsök att ändra beslutet.”

Sentsovs advokat Dmitrij Dinze har tidigare sagt att den fängslade regissören är beredd att hungerstrejka ”till det ödesdigra slutet”. Ukrainas president Petro Porosjenko har, mot bakgrund av hungerstrejken, uppmanat världen till påtryckningar mot Ryssland att släppa de ukrainska fångarna.

Källor: Mediazona 1, 2 , OVD-Info, Radio Svoboda