Kompensation för dödsmisshandel

Två miljoner rubel får de anhöriga till Aleksandr Pautov som 2016 slogs ihjäl på en polisstation i Vladivostok. Två män har tidigare dömts till långa fängelsestraff för brottet.

Händelsen ägde rum i september 2016.

De två männen, poliskapten Jevgenij Sjebunjajev och hans volontärassistent Jurij Mullin, hade druckit. När de fått slut på alkohol hade de begett sig ut för att köpa mer. På vägen till butiken mötte de 34-årige Aleksandr Pautov och trodde att han kunde ha narkotika på sig. De tog med honom till stationen men hittade ingen narkotika. I stället började de slå honom.

Den följande obduktionen fann en sprucken mjälte, brutna revben och käke, samt andra skador från ett ”tungt trubbigt föremål”.

När Sjebunjajev och Mullin förstod att Pautov var döende bar de ut honom på gatan. De dumpade honom på ett järnvägsspår intill polisstationen, i förhoppningen att man skulle tro att han blivit påkörd av tåget.

I februari 2019 dömdes så Sjebunjajev och Mullin till 13 respektive 8 års fängelse för brottet.

Efter en stämningsansökan från Aleksandr Pautovs föräldrar rapporteras i dag även att det ryska inrikesministeriet tilldömts att betala två miljoner rubel i skadestånd till dessa, samt att ersätta deras kostnader för sonens begravning.

Två miljoner rubel motsvarar tvåhundratrettiotusen kronor.

Människorättsorganisationen Obsjtjestvennyj Verdikt (ungefär ”Samhällets dom”) har genom advokaten Jelena Solovjova engagerat sig i fallet.

I en kort dokumentärfilm som organisationen gjort om det framkommer att Mullin – den mildare dömde volontärassistenten – i ett brev till Aleksandr Pautovs mor tar på sig hela skulden och hävdar att Sjebunjajev ”inte rörde” hennes son. Modern uppfattar dock detta som ett försök till manipulation initierat av deras advokater.