Konstnären Pavlenskij häktad för vandalism

Pavlenskij framför de brinnande dörrarna.
Pavlenskij framför de brinnande dörrarna.

Natten till i måndags greps konstnären Pjotr Pavlenskij då han tände eld på portarna till Lubjanka, säkerhetstjänstens symbolladdade högkvarter. Han anklagas nu för vandalism med hatmotiv.

Pavlenskijs advokat yrkade på husarrest och en miljon rubel i borgensavgift men domstolen beslutade i stället om 30 dagars häktning.

Advokaten menade att aktionen vid Lubjanka måste betraktas som ett konstverk, ingående i en rysk tradition som sträcker sig tillbaka till dadaisterna och surrealisterna. Hon framhöll att Pavlenskij är tidigare ostraffad, att han har bostad och minderåriga barn i Moskva – och hon menade att det inte fanns någon anledning att frihetsberöva honom. Hon ifrågasatte också det påstådda hatmotivet och undrade vad detta i så fall skulle vara riktat mot.

Pavlenskij begärde själv ordet och krävde att i stället för vandalism få bli anklagad för det grövre brottet terrorism, annars tänkte han inte samarbeta med domstolens ”ritualer”. Han motiverade sin aktion med att säkerhetstjänsten FSB fabricerat terroråtalet mot regissören Oleg Sentsov och Aleksandr Koltjenko som i augusti dömdes till 20 respektive 10 års fängelse.

Pavlenskij har de senaste åren uppmärksammats för en rad spektakulära konstnärliga aktioner med udden riktad mot myndigheterna. Han står för närvarande åtalad i Sankt Petersburg, efter att ha bränt bildäck och imiterat de ukrainska Majdanhändelserna nära platsen där tsar Aleksandr II mördades 1881. Värdet på dörrarna som brann i måndags har preliminärt uppskattats till 55 000 rubel, cirka 8 000 kronor.

Källa: newsru.com