Professor från Krasnodar söker asyl i utlandet

Professor Michail Savva.
Professor Michail Savva, som flytt Ryssland och hemstaden Krasnodar för att undgå fängelse.

Den villkorligt dömde statsvetarprofessorn Michail Savva, som Fokus Ryssland rapporterade om i oktober, har sökt asyl utomlands. Detta för att undkomma ett väntat fängelsestraff.

Savva var universitetsprofessor och drev ett resurscenter för enskilda organisationer i Krasnodar i södra Ryssland. Förra året dömdes han till tre års villkorligt fängelsestraff för förskingring i ett fall som han hävdade var fabricerat och hade politiska undertoner. 25 december förhördes han återigen av myndigheterna. Han säger sig då ha insett att man förberedde nya falska anklagelser mot honom och för att undgå fängelse lämnade han landet.

Nu har kriminalvårdsmyndigheterna vänt sig till domstol för att omvandla det villkorliga fängelsestraffet till ett riktigt, eftersom han genom att fly utomlands brutit mot villkoren i straffet. Enligt obekräftade uppgifter befinner han sig i Ukraina. Michail Savva låter själv meddela att han sökt asyl – men vill ännu inte avslöja i vilket land han är – och att han i exilen planerar att arbeta för mänskliga rättigheter i Ryssland.

– Jag kan bara återvända efter att den politiska repressionen i mitt land har upphört, säger han till sajten Yugopolis.

Källor: Article 20, Yugopolis (1), (2)